Devii fie omul visurilor tale, fie omul temerilor tale. La ceea ce te gândești cel mai des, aceea vei deveni. Dacă nu-ți place omul din tine, schimbă-l. Nu poti ajunge omul excelent de mâine dacă nu renunți la omul ordinar de azi.
Construiește azi omul pentru viața pe care o vrei mâine!
Excelența în orice domeniu constă în obiceiurile zilnice. Devii ceea ce obișnuiești să faci în fiecare zi. Ceea ce vrei să fii mâine, trebuie să faci azi! Fiecare decizie pe care o iei, fiecare pas pe care-l faci te duce mai aproape sau mai departe de împlinirea vieții tale. Cel mai mare regret pe care îl vei avea la un moment dat în viață nu este legat de ceea ce nu ai avut ci de ceea ce ai fi putut să devii și din diverse motive nu ți-ai dat toată silința să devii. Poți avea orice dacă devii cel care trebuie. Excelența ta nu constă în ceea ce deții sau vei deține vreodată ci în devenirea ta în acel incredibil, irepetabil, nobil, tu.
Obiceiurile bune sunt greu de format dar sunt cele care îți fac viața ușoară, apoi. Obiceiurile rele le deprinzi ușor însă îți fac viața un coșmar.
Există o regulă de aur a comportamentului uman. Nu poți schimba, pur și simplu, obiceiurile care-ți declanșează comportamentul dar poți întotdeauna alege cum să te raportezi la aceste obiceiuri. Orice obicei pe care îl ai, bun sau rău, este codat în creierul tău. Dacă vrei să schimbi un obicei rău, trebuie să-l înlocuiești cu un comportament bun prin repetarea acestuia până când devine un obicei bun.
Ați observat deja cât de greu este să începi, nu-i așa? Te-ai întrebat vreodată de ce se întâmplă astfel?
Când ne apucâm de ceva nou, în creierele noastre se activează o mulțime impresionantă de neuroni din cortexul frontal care este zona de comandă superioară și conștientă a creierului. În această etapă, creierul nostru are de-a face cu o cantitate mare de informații noi iar cortexul prefrontal chiar îți mărește dimensiunile. Tendința generală a creierului, care este format să respingă durerea și să caute plăcerea, este de a “refuza” noua sarcină care i se dă și a căuta argumente pentru a ne pune în zona de confort personal. Dar, odată ce o activitate este repetată suficient de des, ea se automatizează, iar circuitele neuronale necesare pentru realizarea ei sunt delegate altor părți a creierului, situate mult mai jos în cortexul cerebral. Astfel, se dezvoltă o întreagă rețea neuronală care să-și amintească doar de această sarcină.
Dar pentru modelarea ta spre a ajunge acel om de excepție, e nevoie de disciplină. E posibil să ai deja, aversiune față de acest cuvânt pentru că l-ai învățat trecând prin experiențe neplăcute. Ține minte însă, disciplina nu este o pedeapsă ci un antrenament prin care ajungi să faci performanță. Dacă privești disciplina din acestă perspectivă, vei ajunge să-ți placă tot mai mult datorită rezultatelor care încep să apară. Disciplina este cel mai bun prieten al tău și avându-l zilnic aproape de tine, te va duce pe culmile pe care doar ai visat că le vei atinge.
Nu confunda mișcarea cu progresul. Nu orice acțiune te duce la rezultatul dorit. A fi ocupat nu este sinonim cu a avea rezultate. Faptul că o corabie este în apă nu înseamnă că și navighează. Rezultatele, progresul apar atunci când persiști concentrat pe scopul pus înainte.
Fă ca ziua de azi să conteze. Pune zilnic o cărămidă la edificiul vieții tale. Dacă nu te construiești, inevitabil te dărâmi!
Unicitatea ta este îți conferă strălucirea în viața acesta. Unicitatea ta este avantajul tău în fața altora. Unicitatea este ceea cel mă fascinează cel mai mult la noi oamenii. Suntem 7 miliarde de oameni inconfundabili, înzestrați cu abilitați care chiar și dacă se repetă la mulți, putem face o diferență prin specificitatea fiecăruia dintre noi. De aceea nu trebuie să concurăm unul cu celălalt ci mai degrabă să ne completăm reciproc. Miracolul și spectacolul vieții este dat de unicitatea umană diversă, multiplă care lucrează în sinergie.
Ridică-ți standardele! Singurul lucru care-ți va schimba situația ta financiară, familială, relațională, viața ta în general este ridicarea standardelor. Nu te vei ridica mai sus decât standardele tale. Cu cât acestea sunt mai înalte și vei munci să le atingi, cu atât viața ta va fi mai sus din toate punctele de vedere.
Tu îți decizi standardele în funcție de ce vrei să devii, cât de sus vrei să ajungi, cu cine îți petreci timpul și ce faci când ești doar cu tine însuți.
Renunță la “ar trebui să…” și treci la “fac asta “. Toți avem liste care încep cu “ar trebui să…” și cu cât crește lista, cu atât scade entuziasmul de a face ceva din ce trebuie să facem.
Intențiile bune nu aduc rezultate bune decât dacă acționezi.
“Ar trebui să citesc mai mult, să merg la fitness, să dau jos kilogramele în plus, să fiu un partener mai bun, să cheltui mai puțin și să dăruiesc mai mult, etc”. Viața în toată frumusețea ei te așteaptă atunci când ceea ce vrei să se întâmple, faci să se întâmple. Fă să se întâmple ce vrei să ți se întâmple!
Renunță la a mai pierde timpul pe internet, social media, TV, jocuri video. Nu mai sta cu prietenii care nu au vise îndrăznețe sau deloc. Citește cărți care te îți dezvoltă inteligența, creativitate, gândirea. Ascultă și privește materiale motivaționale, umpleți mintea cu cele mai valoroase comori, ideile. Nu mai risipi cheltuind banii pe ceea ce nu te edifică, începe să economisești și să investești în tine.
Și ceea ce dai este ceea ce devii. Succesul are o ușă care se deschide doar din interior spre exterior și nu invers. Succesul se întâmplă când decizi că ai ceva de oferit lumii și începi să o faci. Odată ce începi să oferi celorlați din bogăția abilităților și talentelor tale, vei ajunge să te faci cunoscut și alții îți vor dărui ție.
Nimic nu se schimbă dacă nimeni nu se schimbă. Nimic nu se schimbă în lumea ta dacă tu nu te schimbi. Când tu te schimbi și lumea ta începe să se schimbe.