Aceasta a fost și este o mare întrebare. Sau haide să adresez această întrebare și mai direct: cine este responsabil pentru felul în care ești acum?
Genele tale? Tatăl tău? Mama ta? Soția ta? Soțul tău? Profesorul tău? Șeful tău? Soacra ta? Dumnezeu? Guvernul? Toate cele de mai sus?
Întrebați pe cineva: „De ce ești în această situație?” și în majoritatea răspunsurilor veți găsi pe altcineva responsabil decât propria persoană. „Știi, când eram copil, părinții mei….” . “Eu am fost un om extraordinar, dar din cauza partenerului meu…” “Dacă nu am avea atâta corupție la nivel înalt eu aș fi fost mult mai sus!” Aceeași poveste veche, dar cu alte variante.
Există o știință străveche a modului de a crea tulburare în viața personală și la acest curs toți sunt absolvenți: aruncarea responsabilității și găsirea vinovatului în persona celuilalt. Aproape că nu există nimeni care să nu fii devenit un expert în a blama pe alții pentru viața nedorită pe care aceștia o trăiesc.
Adevărul greu de acceptat este următorul: calitatea vieții noastre este determinată de capacitatea noastră de a răspunde la situațiile complexe și variate pe care le întâlnim.
Dacă capacitatea de a răspunde cu inteligență, competență și sensibilitate este compromisă de o abordare compulsivă sau reactivă, suntem înrobiți de situație. Înseamnă că am permis ca natura experienței noastre de viață să fie determinată de circumstanțele noastre, nu de noi. Ceea ce nu controlăm, ne controlează.
A fi pe deplin responsabil înseamnă a fi pe deplin conștient de ceea ce trăiești și la ce interpretări dai celor care ți se întâmplă.
Dimensiunile fizice și psihologice aparțin domeniului polarităților durere-plăcere, dragoste-ură, masculin-feminin și așa mai departe. Dacă ai unul, celălalt va urma.
Este timpul să revendicăm pentru noi înșine puterea de transformare extraordinară a acestui singur cuvânt: responsabilitate. Aplicați-l în viața voastră și urmăriți cum se întâmplă magia.
Dar cum definim responsabilitatea și ce trebui să înțelegem prin aces cuvânt? „Responsabilitate” este un termen, de multe ori, greșit înțeles. A fost folosit atât de des și cu atâtea conotații încât și-a pierdut o mare parte din valoarea lui. Responsabilitatea nu înseamnă asumarea poverilor lumii. Nu înseamnă să accepți vina pentru lucrurile pe care le-ai făcut sau nu. Nu înseamnă să trăiești într-o stare de vinovăție perpetuă.
Dacă decizi să fii responsabil vei avea capacitatea de a răspunde corect la situațiile cu care te confrunți. Responsabilitatea este decizia de a fi personajul principal, eroul propriei povești de viață. Responsabilitatea este abilitatea de a nu răspunde automat mediului așa cum acesta îmi propune sau sugerează. Înseamnă să nu fiu asimilat de concepte rigide, de porniri firești atât de la îndemână, ci artizanul propriei vieții, un om care prin răspunsul lui la ceea ce îl provoacă crează noi modele de a fi.
Vei fi asimilat în mulțimea care se complace în victimizare, vei fi printre cei cu ochii bulbucați de furie că lumea e rea sau ca viața este nedreaptă. Când nu te vezi ca parte din soluție, vei fi mereu copleșit de o grămadă de probleme și automat, vei fi parte din problemă.
De aceea, este nevoie ca tu să realizezi că ești responsabil pentru tot ceea ce ești și pentru tot ceea ce nu ești, și nimeni altcineva. Chiar și față de lucrurile pe care nu le poți controla în mod direct, trebuie să alegi un răspuns inteligent pentru ca viața ta să fie una extraordinară. Chiar dacă nu suntem întotdeauna generatorii de probleme, este de dorit să răspundem cu înțelepciune la problemele pe care alții sau altceva le generează; altfel, în loc să ne ridicăm deasupra problemelor sau să trecem prin ele, acestea ne vor pune la pământ.
Asumarea responsabilității nu este o filozofie convenabilă pentru a te împăca cu felul în care sunt lucrurile. Este pur și simplu trezirea la realitate. Această capacitate de a răspunde întregului univers este deja o realitate fizică. Doar gândurile și emoțiile tale trebuie să devină conștiente de acest fapt.
Să presupunem că ceva nu merge bine în relația ta; partenerul tău ți-a spus anumite cuvinte care nu ți-au căzut bine la suflet. Ai două opțiuni de a răspunde înapoi la cele rostite. Ai putea să iei foarte personal cele exprimate, să ridici tonul, să-ți pierzi cumpătul și să jignești înapoi. Este posibil ca tensiunea arterială să-ți crească; atmosfera din casă va fi viciată; efectele ulterioare ale furiei tale vor fi probabil resimțite de tine, de partenerul tău și/sau de copiii tăi timp de zile și săptămâni după incident; probabil că va trebui să depuneți eforturi deosebite pentru restabilirea păcii și restabilirea unei situații de încredere reciprocă.
Există, însă și o altă alegere. Ai putea pur și simplu să vezi situația așa cum este și să-ți asumi responsabilitatea pentru ea. A-ți asuma responsabilitatea nu înseamnă a accepta vina în loc să o atribui. Pur și simplu înseamnă a răspunde în mod conștient la situație. Odată ce îți asumi responsabilitatea, vei începe invariabil să explorezi modalități de a aborda situația. Vei căuta soluții. Vei oferi prezumții de nevinovăție sau consecințe atenuante. Vei cântări bine dacă acele cuvinte ale partenerului sunt adevărate sau nu, dacă este ceea ce simte cu adevărat sau a fost răbufnire legată de anumite nevoi psiho-emoționale neîmplinite.
Cu această competență îmbunătățită de a face față vieții și complexităților sale multiple, începi să te ridici în poziții de posibilitate și putere. Dacă îți asumi responsabilitatea absolută în tine pentru tot ce este în jurul tău, vei ajunge să fii tu cel de la butoane și vei fi stăpânul oricărei situații de acasă, de la serviciu sau chiar din lumea mai aproape de tine.
Doar dacă realizezi că ești responsabil, ai libertatea de a te crea așa cum vrei să fii, nu ca reacție la situațiile în care exiști. Reactivitatea este sclavie. Responsabilitatea este libertate.
Când ești capabil să te creezi așa cum vrei, îți poți crea viața așa cum vrei și tu. Viața ta exterioară poate să nu fie 100% în controlul tău, dar viața ta interioară va fi întotdeauna.
Pe de altă parte, prima reacție – mânia- provoacă de obicei acțiuni neinteligente. Mânia te auto-înfrânge fundamental. Dacă te uiți la viața ta îndeaproape, vei descoperi că ai făcut cele mai idioate și cele mai negative lucruri atunci când erai supărat. Mai presus de toate, ai lucrat împotriva ta. Dacă lucrezi împotriva ta, dacă îți sabotezi propria bunăstare, în mod evident alegi neinteligența ca mod de viață.
Dacă tu crezi că furia este o experiență plăcută imaginează-ți că stai la câțiva centimetri de cineva foarte răcit și care la un moment dat strănută împrăștiindu-și lichidele nazale pe tine. Cum te simți și care este reacția ta? Doar îmi pot imagina. Ei bine, ceea ce este această experiență pentru sănătatea ta fizică, așa este mânia pentru sufletul celui care trebuie să o rabde: dejecții verbale scârboase pline de otravă care îl îmbolnăvesc sufletește.
Ideea este că furia este înrădăcinată în percepția ta falsă că poți schimba o situație neplăcută pierzându-ți cumpătul în fața acesteia. Dar experiența ta de viață îți spune în repetate rânduri că inversul este adevărat, că nu poți schimba nicio situație în bine, renunțând la bunul simț și la inteligența ta.
Îți încurci și mai mult viața doar înfuriindu-te. Odată ce vezi acest lucru clar, ai făcut primul pas către schimbare.
În plus, există dovezi medicale și științifice substanțiale care demonstrează că, într-o stare de furie, îți otrăvești literalmente sistemul imunitar. Acest lucru poate fi verificat cu ceva la fel de simplu precum un test de sânge. Când ești supărat, chimia ta este modificată, iar sistemul tău devine toxic. Activitatea intensă și somnul sunt momente în care această mizerie chimică se poate desface de la sine. Dar dacă vă aflați în stări frecvente de furie, vă îndreptați către dezastru fizic și psihologic. Nu există nicio îndoială în acest sens.
Așadar, alege azi și mereu să înveți să fii responsabil cu adevărat, alege să înveți a fi liber și nu robul emoțiilor negative ale altora sau ale propriilor emoții negative. Totodată, nu le ține în tine, ci exprimă-le în moduri corecte fără a ataca persoane.
*acest articol conține idei extrase din cartea Inner Engineering