“Ce anume ai încerca să faci
dacă ai ști sigur că nu dai greș?” Robert H Schulle
Cum ar fi ca de mâine să îți reușească tot ce îți propui, chiar și cele mai înalte obiective? Dacă te sperie gândul asta, la nivel subconștient ți s-a activat teama de eșec sau teama de reușită. Sunt sigură că știi asta: ne naștem cu 2 frici – frica de cădere si frica de zgomote puternice. Atât! Restul temerilor sunt dobândite.
Da, D O B Â N D I T E!
Te invit să descriem împreună aceste frici în cuvinte ca să le știrbim din putere și ne împuternicim din nou cu drepturi depline asupra a ceea ce gândim, simțim și facem.
Poate ești genul de persoană care se întreabă: Cum adică să nu dau greș? Brusc, toate șabloanele tale mentale se prezintă la apel și îți arată toate motivele pentru care nu are cum să funcționeze ce ți-ai propus tu, pentru că nici in trecut nu a funcționat. Ceea ce trebuie sa știi este că vorbim despre trecut, despre întâmplări expirate, care nu merită să fie reciclate. Nu merită pentru că ingredientele nu sunt viabile.
În copilărie, am auzit de 30 de ori mai multe „nu”-uri decât „da”-uri ne arată John Assaraf si Murray Smith în cartea lor The Answer. Clar asta s-a grefat pe creierul nostru impresionabil, iar mintea noastră absorbantă, așa cum ii spunea Maria Montessori, a ridicat interdicțiile si neputințele la rang de potențial limită. Toate experiențele ulterioare au fost trecute prin acest sită fină a ceea ce este sau nu posibil si accesibil pentru noi.
Iar când oportunitatea a apărut, subconștientul tău s-a activat si a aruncat înspre tine cu toate NU-urile pe care le-a avut la îndemână: nu pot, nu am, nu știu, nu am mai făcut asta până acum, nu a mai făcut nimeni asta până acum.
Sau poate ești dintre cei care nu știu ce să facă cu atâta libertate, cu atâta putere pentru că reușita are o conotație negativă pentru tine. Din nou, este o asociere dobândită. Cineva sau ceva te-a condus la aceasta concluzie în trecut. Cu toate astea, mai binele NU este dușmanul de moarte al binelui, cum probabil vi s-a spus de-a lungul timpului. Este în regulă să îți dorești mai mult decât ai acum. Este în regulă să visezi mai departe decât a îndrăznit cineva vreodată să o facă. Ne este greu să ne imaginăm că reușim, că putem să facem lucrurile mai bine, mai repede, mai de succes decât o facem în prezent! Și asta pentru că va trebui să devenim altcineva ca să obținem altceva decât avem in prezent! Si pentru că reușita nu ne este familiară și nu credem că îi putem face față. Într-adevăr, reușita înseamnă mai multă responsabilitate, multă perseverență si dedicare, însă aduce și recompense pe masură.
Și acum că am pus frica în cuvinte, acum că am descompus-o, putem lua elementele independente – gânduri, cuvinte și comportament – si putem face, în bucătăria moleculară, un nou preparat – stă în puterea ta!
Fii atent la gândurile tale!
Creierul nostru are mecanisme de apărare care se activează si vor să ne păstreze in zona unui confort incapacitant și care ne amorțește dorința de mai mult sau, pe baza experiențelor neplăcute din trecut, ne distorsionează imaginea de sine. Schimbându-ți perpectiva, poți transforma greșelile si eșecurile în oportunități; poți transforma frica în catalizator pentru acțiune, nu alibi pentru procrastinare.
Fii atent la cuvintele tale!
Cuvintele au puterea creatoare de a transforma gândurile în acțiune si acțiunea generează atracție: atragi în mod natural ceea ce creezi prin cuvânt.
Fii atent la acțiunile tale!
James Allen ne spune “Omul își imaginează că gândurile lor pot fi ținute in secret, dar nu e așa. Ele se cristalizeaza rapid în obiceiuri si circumstanțe”. Acțiunile însemnând obiceiuri si comportament! Acestea sunt un simptom al unei stări alterate a gândurilor noastre.
Și acum dă-mi voie sa te întreb din nou,
dacă ai ști sigur că nu dai greș?”