“Căci nimeni nu şi-a urât vreodată trupul lui, ci îl hrăneşte, îl îngrijeşte cu drag” (Sf. Apostol Pavel)
Autorul american Parker Palmer scria, la un moment dat, următoarele: “Grija față de sine nu este niciodată un act de egoism, este pur și simplu o bună administrare a singurului dar pe care îl am, acela că am fost trimis pe acest pământ pentru a avea ce să ofer celorlalți.”
Toată natura ne învață că pentru a putea da sau a oferi trebuie ca mai întâi să ai ce. Nici un pom fructifer nu ar putea da delicioasele fructe dacă nu s-ar hrăni pe el mai întâi cu mineralele și nutrimentele din sol, dacă nu ar absorbi cu nesaț energia solară atât de necesare facerii și coacerii roadelor.
La fel este și cu noi. Trupul, inima și mintea noastră funcționează cel mai bine atunci când le oferim acele lucruri de care au nevoie pentru a se dezvolta. Calitatea roadelor noastre este direct influențată de calitatea nutrimentelor noastre. Suntem și ceea ce consumăm.
Ai primit și tu, probabil, așa cum și eu am primit, același sfat de la cei dragi: “Ai grijă de tine căci dacă tu nu ai, nimeni nu o va face în locul tău!” Și după aproape patru decenii de viață, realizez tot mai mult cât de adevărat și important este sfatul acesta. În societatea de consum în care trăim, putem deveni ușor niște victime ale surmenajului, stresului, depresiei, răutății, zgomotului, egoismului.
Dacă nu avem grijă de noi, vom ajunge storși precum o lămâie de sucul ei și aruncați la coșul inutilității atunci când rămânem fără capacitatea de a mai produce așa cum am produs.
Dacă nu avem grijă de noi, vom sfârși prin a fi abandonați, izolați, consumați, alungați și expediați în ignoranță. Trebuie să ne amintim mereu și mereu că nu am fost creați pentru a fi bunuri de consum. Suntem niște replici uimitoare ale Creatorului nostru care ne-a înzestrat cu valori, talente și capacități creatoare deosebite. Suntem trimiși în lumea asta nu pentru a ne lăsa condamnați la insignifianță ci pentru rosturi înalte iar pentru a le atinge este important să fim preocupați de sănătatea noastră mintală, spirituală, trupească.
Haidem să parcurgem câteva dintre domeniile vieții unde ar trebui să avem cea mai mare grijă de noi înșine. Desigur, tu mai poți adăuga și altele care le consideri importante pentru tine.
1. Ai grijă ce auzi și pe cine asculți! “Pleacă-ți urechea și ascultă cuvintele înțelepților!”, este sfatul unuia care a fost numit cel mai înțelept om al vremii, Solomon. Poluare sonoră nu înseamnă doar volumul ridicat al zgomotelor, claxoanelor, sirenelor ori decibelii de la boxele vecinilor. Poluarea sonoră este legată și de calitatea informațiilor pe care accepți, să le primești. Într-o măsură mai mică sau mai mare, tot ce intră în interiorul nostru ne transformă. “Ești ceea ce consumi!” nu se referă doar la hrana fizică pe care o introduci în tine ci și la informațiile pe care decizi să le stochezi în mintea și sufletul tău. Urechile noastre sunt create atât de sofisticat și sunt atât de sensibile încât nu merită să fie expuse la a auzi ceea ce poate doborî sufletele noastre.
Nu pune la suflet jignirile, vorbele rele, bârfele. Nu te expune mediilor unde se vorbește licențios și elimină din grupul tău apropiat persoanele negativiste, pesimiste, nemulțumite, puse pe scandal, irascibile și slobode la gură. Urechile noastre, auzul nostru, au fost create pentru armonie și simfonie. Să aderăm sau chiar să creăm contexte sociale unde se vorbește politicos, elevat, încurajator, binevoitor, iubitor, amabil și împăciuitor. Blochează, pe cât posibil, orice cuvânt care este răutăcios, ranchiunos, dușmănos și menit să te întristeze sau să te jignească profund. E important să ne disciplinăm auzul ca să fie selectiv astfel încât informațiile care au acces în interiorul nostru să fie de cea mai bună calitate.
De ce este important să ne selectăm cu atenție informațiile care vin spre noi și mai ales să le evităm pe cele negative? Iată pe scurt câteva motive:
Negativitatea ne crește nivelul de stres. Avem și așa prea mult stres la locul de muncă, în afaceri, în gestionarea vieții de familie, în administrarea echilibrată a bugetului familiei, etc. De ce am mai ridica nivelul de stres lăsând ca răutatea oamenilor de lângă noi, veștile rele din țara sau lumea noastră, problemele altora, bârfele despre noi, să ne invadeze? Cu cât ingerăm și pe cale auditivă mai mult negativ, cu atât devenim mai negativi iar această negativitate se răsfrânge în mod nefericit asupra stării noastre de bine, asupra relațiilor noastre și contribuie la negativitatea din societatea pe care și noi o compunem.
Ce auzim contribuie la păstrarea sau pierderea păcii interioare.
Lipsă păcii poate produce un dezechilibru ființei noastre cu consecințe negative greu de estimat. Anxietatea și stresul sunt doar două dintre efectele negative ale lipsei păcii. Fiecare dintre noi este conștient că nu poate trăi zilnic într-o bulă unde să fie ferit de veștile rele dar depinde de fiecare dintre noi la câtă cantitate de vești rele ne expunem. Un om liniștit este un om puternic. Pacea sau lipsa ei afectează în mod direct atât sănătatea noastră fizică dar și psihică. Stai la distanță de cei care seamănă descurajare, de cei mereu nemulțumiți, de lamentările nefondate ale celor fără viziune și credință. În schimb, fii tu unul dintre cei care seamănă speranță, lumină, optimism și alătură-te celor care fac la fel. Fii un emisar al veștilor bune! Fii o veste bună pentru cei din jurul tău!
Ceea ce auzim ne schimbă creierul! Neuronii noștri sunt mereu în acțiune și procesează toate informațiile care ajung în creier. Dacă mintea noastră este expusă informațiilor bune, adevărate, inspiratoare, curate, ziditoare, se vor forma conexiuni neuronale care vor forma tipare de gândire constructive, va stimula creativitatea dezvoltând astfel ființa noastră. Toxicitatea sonoră, pe de altă parte, activează amigdala, acea parte a creierul care este responsabilă cu vigilența și care pune întregul corp în gardă ca și cum ar urma un atac din exterior. Atunci când auzim des cuvinte jignitoare, rele, aspre, vești negative, creierul le percepe ca pe o amenințare și ne pregătește de atac. De aceea atunci când suntem jigniți, răspundem cu jigniri. Este modul în care răspundem la ofensivă. Oamenii negativi, pesimiști, ursuzi, nemulțumitori, toxici, nu au devenit așa peste noapte ci prin expuneri repetate în mod voit la medii unde aceste rele au fost prezente, formându-și tipare cognitive de acest tip care au devenit mai apoi, automatisme.
2. Fii cu ochii-n patru! Haide să privim la câteva date uimitoare legate de cantitatea de informații la care creierele noastre sunt expuse în fiecare zi. Un studiu condus de către cercetătorii de la Universitatea California din San Diego, în frunte cu Roger Bon, scoate în evidență faptul că în era noastră tehnologică suntem expuși în fiecare zi la o cantitate de peste 34 Gb de informații. Prin telefoanele mobile, internet, poșta electronică, televiziune, radio, ziare, cărți, rețelele de socializare , conversații, reclame, etc. noi suntem inundați de aproximativ 105.000 de cuvinte în doar 12 ore. Un total aproximativ al informațiilor dintr-un an întreg este de 3,6 milioane de Gb/an. Impresionant, nu-i așa?
Niciodată până acum nu am avut parte de atâta informație însă dincolo de beneficiile pe care le include această piață liberă a datelor, există tot la fel de multe riscuri. Creierele noastre, fiind bombardate zilnic cu informații noi și fiind maleabile sau neuroplastice, tind să treacă mereu prin restructurări cognitive, rescriind iar și iar alte căi neurale care conduc la noi și noi tipare cognitive, nu toate benefice pentru binele și dezvoltarea noastră.
Avem în creierul nostru, așa numiții, neuroni oglindă care imită, fără ca noi să conștientizăm pe moment, anumite comportamente. Altfel spus tot ce observăm, auzim sau citim că face cineva, facem şi noi, în mintea noastră ca și cum ar fi real. Desigur că după un timp imitarea aceasta devine reală. Imităm mai mult decât vrem sau ne place să recunoaștem. Nu de puține ori am descoperit că am cumpărat ceva de care nu aveam neapărată nevoie și nici pentru faptul că era mai calitativ, ci doar fiindcă i s-a făcut reclamă atât de mult încât emoțional am luat decizia să cumpărăm sau am văzut și pe alții că au așa ceva.
Calitatea vieții noastre este dată și de calitatea imaginilor pe care mintea noastră le stochează. Privind suntem schimbați!
Mintea noastră este influențată de ceea ce privesc ochii noștri iar ceea ce privim mai des se transformă în comportamente. Oamenii nu se nasc răi, violenți fizic sau verbal, ci devin astfel din cauza imitării unor comportamente care le-au servit drept modele.
“Nu voi pune nimic rău înaintea ochilor mei…” ((Ps.101:3), scria cu multe secole în urmă autorul psalmilor, conștient fiind de efectele dezastruoase pe care le aduce “pofta ochilor”. Schimbă imaginile la care te uiți și îți vei schimba viața! Privește spre acele imagini, scene, locuri care nu-ți compromit și nu-ți pătează caracterul, integritatea, onoarea, stima, valoarea, calitatea de a fi om.
Există în lumea noastră multe lucruri, imagini, scene, peisaje, clipuri foarte frumoase de văzut, care ne hrănesc mintea și sufletul nostru, de aceea trebuie să le accesăm cât mai des. Dar sunt, din păcate, și o foarte mare cantitate de imagini imorale și violente, literatură ieftină, scandaluri televizate, show-uri și filme care pătează și tulbură mintea, față de care este înțelept să ne păzim ochii și să ne îndepărtăm privirile. E important să alegem intenționat să petrecem mai mult timp cu oamenii care ne plac și îi iubim, să ajungem în locuri unde găsim liniște, să privim apusuri și răsărituri mai des, să ne ridicăm ochii din ecrane și să ne privim mai des unul pe celălalt, să privim mai mult la cer, să punem pauze mai dese alergării și tumultului oferindu-ne momente prelungi de tihnă. Hrănește-ți privirea cu frumos, decide ca ochii să-ți absoarbă imagini care merită memorate, lasă cerul să te locuiască cu toată armonia sa și viața va vibra în armonii ne mai cunoscute.
3. Ai grijă de gândurile tale!
Suntem arhitectul și stăpânul propriului destin pe care îl creăm după chipul și asemănarea gândurilor noastre. Succesul vieții tale depinde de calitatea gândurilor tale. Sănătatea ta fizică și psihică depind de sănătatea gândurilor tale. Suntem și ceea ce gândim. Astfel, dacă dorim să ne schimbăm viața, trebuie să ne schimbăm modul de gândire. O viață nouă începe cu o gândire nouă. Felul în care gândim determină ceea ce simțim și felul în care simțim determină modul în care acționăm. Prin urmare, dacă vrem să schimbăm comportamentul nostru trebuie să mergem la sursa acestuia și anume, modul în care gândim. Fiecare dintre noi avem așa numitele modele cognitive sau tipare de gândire prin care filtrăm tot ce se întâmplă în jurul nostru. Dacă aceste tipare de gândire sunt corecte, vom avea un comportament bun precum și o reacție potrivită la evenimentele neplăcute ale vieții. Dacă aceste tipare de gândire sunt greșite, efectele vor fi pe măsură. Iată ce scrie pe tema aceasta, bine cunoscutul autor James Allen:
“Omul ființează sau se desființează singur. În atelierul gândirii, el făurește armele cu care se distruge pe sine. Tot el creează și uneltele cu care își construiește pentru sine palatele cerești ale bucuriei, puterii și păcii.”
Astfel, omul nu este un produs al circumstanțelor vieții, așa cum majoritatea preferă să creadă, ci a modului în care prin gândurile sale se raportează la circumstanțele exterioare. Dacă gândurile noastre sunt negative și nutrim în ele răutate, invidie, gelozie, nemulțumire, frică, vom construi o viață nefericită, lipsită de semnificație și sens. Dar dacă ne cultivăm o gândire bazată pe ceea ce este adevărat, nobil, curat, plăcut, autentic, vrednic de admirat și de iubit, viața noastră se va asemăna tot mai mult cu Edenul pe care l-am pierdut. “Alungă necazul din inima ta şi depărtează suferinţele de trupul tău…”, este sfatul marelui rege înțelept Solomon. Modul cum gândim face diferența dintre o viață periferică, precară și una care înaintează spre excelență. Chiar dacă nu putem controla toate circumstanțele vieții, stă în puterea noastră să ne schimbăm și să ne controlăm gândirea precum și atitudinea cu care trecem prin ele.
4. Nu trăi să-i mulțumești pe toți! Nu vei putea și nici nu are rost. Nici Dumnezeu nu este interesat să o facă. A trăi ca să-i mulțumești pe toți sau pe cât mai mulți înseamnă să te neglijezi pe tine din ce în ce mai mult până când nu vei mai avea ce oferi. Desigur că este important să manifestăm spirit altruist și uneori chiar de sacrificiu dar nici unul din acestea nu vor putea fi manifestate la valoarea lor dacă ne lăsăm devalorizați prin slugărnicie. Nici unul nu suntem vreun Mesia ca să fie nevoie de sacrificii salvatoare din moarte veșnică. A mulțumi pe toți oamenii este o capcană periculoasă și un semn de suferință psihică. Cu cât devii mai concentrat exagerat pe dorințele, sentimentele sau reacțiile celorlalți în detrimentul propriilor nevoi cu scopul de a obține aprobare, apreciere sau de a evita anumite conflicte ori represalii, cu atât vei fi mai nefericit și mai puțin apreciat. Altfel spus, cu cât te străduiești mai tare, cu atât eșuezi mai lamentabil. Nu trăi ca să dovedești altora ce poți, cât poți și cât de bun poți fi. Fă toate acestea și fii un om plin de bunătate, pâinea lui Dumnezeu pe pământ, însă pentru tine însuți și pentru plăcerea lui Dumnezeu care te-a creat în asemănarea Lui.
Vreau să subliniez: nu trebuie să dovedești nimănui nimic.
A te schimba doar de dragul cuiva nu este nici motivația și nici scopul cel mai bun. Plus că nu durează. Nu trăi pentru a primi aprobarea, admirația și atenția celorlalți; nu le vei avea niciodată așa cum ți le-ai dori și vei fi toată viața nesatisfăcut, nemulțumitor, frustrat și toxic. Fii excelent de dragul excelenței, pentru că te prețuiești prea mult ca să fii un mediocru.
5. Vorbește-te de bine în interiorul tău, prezintă-te impecabil în exterior! Învață să te apreciezi așa cum ești acum și continuă să te dezvolți pentru a deveni omul despre care să ai o părere tot mai bună. Nu uita că îi vedem pe ceilalți așa cum suntem noi și nu așa cum sunt ei.
Bunătatea pe care o manifești față de tine se va reflecta în bunătatea manifestată față de alții. Nu poți oferi ceea ce nu ai. Dacă te porți aspru cu tine, la fel vei face și cu ceilalți. Dacă ești mereu nemulțumit față de tine și te critici mai mult decât te apreciezi, așa vei face și cu cei din jurul tău.
Adoptă un cod vestimentar și o ținută demnă de un nobil. Nu trebuie să fii bogat ca să arați prezentabil; îți trebuie un pic de gust, imaginație și creativitate. Cu toate că haina nu face omul, totuși, acesta ne oferă informații importante despre om. A fi neîngrijit nu ține de bani ci de minte. Oricât ai protesta că nu este corect, vei fi evaluat de ceilalți și după aspectul tău de aceea nu neglija acest detaliu.
6. Nu pune la inimă critica răutăcioasă, distructivă! Cei care îți vor binele, cu adevărat, își vor lua timp să te învețe și nu să te critice.
Critica pozitivă este cea care se ocupă de ce s-a greșit și nu de cine a greșit. Ființa este mai presus de faptă, de aceea menirea criticii constructive este să se aducă în congruență fapta cu ființa prin modelarea celei din urmă. Este stupid, lipsă de minte, să critici o operă de artă (așa cum suntem fiecare făcuți de Dumnezeu) pe care nu ai făcut-o și despre care ai cunoștințe infime. Ceea ce mi se pare ciudat este faptul că în lumea noastră există mai mulți critici de artă de cât artiști, mai mulți comentatori pasivi decât participanți activi. Cei care sunt nemulțumiți cu ei înșiși sau poate sunt chiar dezgustați de ei, cei care se văd inferiori ție, te vor critica cel mai aspru pentru lucruri și fapte cât se poate de periferice. Înainte de a pune la inimă o critică de genul acest gândește-te și evaluează cine este cel care te critică, ce urmărește cu această critică, cu ce drept sau autoritatea te critică, dacă este și cu ce este dispus să te ajute după critică.
7. Ai grijă de trupul tău! Cred că dacă am putea încredința pentru o vreme trupul nostru cuiva care să aibă grijă de el și am descoperi că se comportă cu el într-un mod neglijent, abuziv așa cum o facem noi, de multe ori, l-am da în judecată sau l-am pedepsi foarte aspru, nu-i așa? M-am întrebat adesea de ce nu avem grijă de trupul nostru așa cum se cuvine? De îl tratăm ca și cum nu ar fi al nostru? De ce îl lăsăm de multe ori să se deterioreze precum o capodoperă abandonată într-un spațiu impropriu conservării ei? De ce găsim mereu motivații și scuze doar ca să nu ne ocupăm regal de el? Pe scurt, aș putea răspunde astfel: 1) nu este ușor să ai un trup sănătos și în formă, 2) nu ne respectăm trupul așa cum se cuvine, 3) nu îi cunoaștem valoarea.
Sunt trei declarații biblice capitale, pentru mine, în ce privește trupurile noastre, pe care vreau să le împărtășesc cu voi aici.
Prima declarație este aceasta: “Atunci Dumnezeu a zis: „Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră… Astfel, Dumnezeu l‑a creat pe om după chipul Său, după chipul lui Dumnezeu l‑a creat; bărbat și femeie i‑a creat.” (Geneza 1,26.27)
A doua declarație: “Îți mulțumesc că sunt o făptură atât de minunată – minunate sunt lucrările Tale! – și sufletul meu știe foarte bine lucrul acesta. (Psalmul 139,14).
A treia declarație: “Nu știți că voi sunteți templul lui Dumnezeu și că Duhul lui Dumnezeu locuiește în voi? Dacă cineva distruge templul lui Dumnezeu, îl va distruge și Dumnezeu pe el, pentru că templul lui Dumnezeu este sfânt; și acest templu sunteți voi. (1Cor. 3,16.17).
Nu știu dacă știai de aceste declarații de mare valoare pentru viețile noastre dar te sfătuiesc să meditezi îndelung la ele și să te raportezi la tine, la trupul tău, la întreaga ființa a ta prin prisma lor. Reducând la esență aceste proclamări divine, descoperim trei principii fundamentale pe care nu avem voie să le neglijăm de acum înainte:
Principiul 1
Suntem creați după chipul lui Dumnezeu. Asta înseamnă că deși ne-am născut pe pământ avem sorginte divină și a fost creați după un model divin. Fiecare dintre cele 7 miliarde de oameni care populăm pământul, formăm o parte din chipul lui Dumnezeu. Fiecare om în unicitatea lui, se aseamănă puțin cu Divinul Creator. Nu ai venit la întâmplare, nu ai fost plăsmuit aleatoriu și nu ești un accident existențial chiar dacă mama care te-a născut nu te-a dorit și poate chiar te-a abandonat.
Principiul 2
Ești o făptură minunată! Aș vrea să crezi asta, să fii dispus să pătrunzi în adâncurile acestei afirmații divine. Ființa ta este mai mult decât forma trupului tău, mai mult decât trăsăturile chipului tău. Complexitatea umană nu este definită de estetică ci de esență. A fi o ființă minunată nu ține de formă cât ține de fond; la fel cum o casă nu este frumoasă decât dacă devine un cămin format din oamenii care se iubesc și trăiesc în armonie unul cu celălalt. Imaginea trupească are valoare doar dacă reprezintă Chipul Celui Divin din noi. Estetica fără esență sau forma fără fond este un kitsch, o vopsea de culoare stridentă aplicată peste igrasie. Ambalajul atrăgător fără conținut nutritiv, calitativ este o promisiune dezamăgitoare.
Principiul 3
Trupul nostru este un sanctuar divin! Este de prisos să enumăr codurile, ținuta, atitudinea, comportamentul pe care trebuie să le avem atunci când intrăm într-un loc sfânt. Deși nu ne permitem să profanăm un loc sfânt, o facem adesea și lejer atunci când e vorba de trupurile noastre. De la ceea ce consumăm până la ceea ce gândim și exprimăm poate profana sau cinsti ființa noastră. De aceea, respectă trupul tău, îngrijește-l cu cea mai mare gentilețe, păstrează o atitudine reverențioasă față de tine însuți fără a cădea, desigur, în egolatrie care este o extremă lipsită de înțelepciune.
Dezvoltă obiceiuri sănătoase în trei domenii ale vieții tale dând dovadă de înalt respect față de tine și de trupul tău:
Domeniul 1 – odihnă, relaxare, somn. Rabinul Abraham Heschel scria că “Munca este un meșteșug, dar odihna desăvârșită este o artă, armonie între trup minte și imaginație”. Avem nevoie de odihnă, relaxare și somn precum avem nevoie de aer și apă. Respectă-te oferindu-ți cel mai mare lux al vremii noastre, liniștea, repausul, lentoarea. Răsplătește-ți trupul cu tihnă și el se va revanșa față de tine cu vigoare, creativitate, eficiență, excelență și o viață calitativă, împlinită.
Domeniul 2 – nutriție, obiceiuri alimentare, temperanță. “Ești ceea ce mănânci!”, nu mai este de multă doar un dicton sau un clișeu ci o realitate evidentă și nu de puține ori, crudă și neplăcută. Se vede pe noi tot ce introducem în noi. Obezitatea nu este din cauza verdețurilor și nici o inundare cu apă, ca să mă folosesc de o glumă. La fel cum nici un trup sănătos și frumos sculptat nu este un dar de la extratereștrii.
Trebuie să ne convingem, până nu este prea târziu, că nu tot ce zboară se mănâncă și nici tot ce se vinde la piață sau la supermarket este bine să fie consumat. Deși “toate ne sunt îngăduite, nu toate ne sunt de folos”, ne-ar putea sfătui și azi, Sfântul Apostol Pavel. Ai grijă ce mănânci și cât mănânci. E primordială atât calitatea hranei cât și cantitatea acesteia. Renunță la obiceiuri nocive trupului cum ar fi o alimentație bogată în grăsimi și zahăr, tutun, alcool, droguri, etc.
Domeniul 3 – exerciții fizice, mișcare. Nu am fost creați ca ființe statice, ca un ceas țintuit de perete la care i se mișcă doar limbile. Am fost creați pentru mișcare, pentru acțiune. Fiecare mușchi din trupul nostru ne amintește acest adevăr. Am fost concepuți de Creator mai degrabă ca niște nomazi, exploratori decât sedentari în jurul vetrei. Am fost puși într-o grădină la geneza noastră, în mijlocul naturii și nu într-o celulă de închisoare și legați cu lanțuri. Realitatea pe care o trăim este că cei mai mulți dintre noi, ne încarcerăm în rutina noastră și anchilozăm încă de tineri în scaunele noastre de birou ca apoi să ajungem acasă și să mai stăm tolăniți în fotoliile noastre uitându-ne pe Netflix. Din atletici ne transformăm în obezi, din activi voioși în pasivi morocănoși și dacă nu ne punem să ne mișcăm mai sprinten sau să alergăm câte puțin în fiecare zi, ne ajunge Alzheimer din urmă.
Deși îngrijirea trupului nu este totul, neglijarea lui poate transforma totul în nimic. Despre beneficiul exercițiilor fizice ar fi de prisos să ocup mult spațiu aici pentru că sunt foarte multe și o parte dintre ele și tu le știi. Câteva dintre ele aș vrea să-ți reamintesc totuși: exercițiul fizic îmbunătățește funcționarea creierului, ajută la întărirea sistemului imunitar, scade riscul de îmbolnăvire de diabet tip 2, reduce riscul apariției cancerului, întărește mușchii inimii și scade colesterolul rău din sânge. Cei care fac exerciții fizice regulate au un nivel crescut de optimism, fac față mai bine stresului, sunt mult mai rezistenți în fața bolilor psihice cum ar fi depresia, sunt mai bine dispuși și mulțumitori, au o stimă și imagine de sine considerabil mai bună decât majoritatea celor care nu fac sport și contribuie la creșterea speranței de viață. Mișcarea, așadar, dăunează grav pesimismului, predispoziției spre boală și cauzează o mai bună poftă de viață și provoacă valuri intense de serotonină, hormonul fericirii.
Să nu ne mai irosim viața abuzându-ne sau lăsându-ne abuzați de ceilalți. Este timpul să rupem lanțurile răutății, invidiei, materialismului, consumerismului, concurenței stupide și să avem curajul să evadăm pe pajiștile păcii interioare, în câmpiile tihnei restauratoare ori spre înălțimile bucuriei, simplității, altruismului și a iubirii. Lumea exterioară în care trăim este o reflexie a lumii noastre interioare așa că haidem să facem un colț de Rai în noi ca mai apoi să-l extindem în afara noastră.
Având grijă de tine, lumea va fi un loc mai îngrijit!