ascende.ro
Navigare
  • Dear Therapist
  • upMedia
  • upTherapy
  • upStore
  • Contact
Categorii
  • upMind
  • upLove
  • upLife
  • upBizz
  • Lifestyle
  • upMind
  • upLove
  • upLife
  • upBizz
  • Lifestyle
5K
1K
0
Abonare
ascende.ro ascende.ro
ascende.ro
  • Dear Therapist
  • upMedia
  • upTherapy
  • upStore
  • Contact
0
Întâlnește-te cu tine însuți!
  • upLife

Întâlnește-te cu tine însuți!

  • Daniel Bota
  • 16 mai 2019
  • 12 minute de citit
Total
128
Shares
128
0
0
0
0
0
0
Sumar articol
  1. 1. Cunoașterea valorilor personale.
  2. 2. Cunoașterea motivelor sau scopurilor pentru care existăm.
  3. 3. Cunoașterea darurilor, înzestrărilor și talentelor noastre.
  4. 4. Cunoașterea limitelor noastre, calităților și defectelor noastre.
  5. 5. Cunoașterea potențialului nostru.

“Oamenii vor face orice, oricât de absurd ar fi, pentru a evita să fie puși față în față cu propriul lor suflet.” (Carl Jung)

Amintește-ți care a fost cea mai frumoasă, emoționantă și revelatoare întâlnire pe care ai avut-o până acum în viață? Probabil că a fost aceea în care ai fost cerută de soție sau când ai primit, ca bărbat,  încântătorul ei răspuns de “DA!”. Sau poate că te afli printre aceia care consideră că întâlnirea cea mai încărcată emoțional este aceea când și-au văzut copilul nou-născut. Ori e probabil ca cea mai importantă întâlnire să fie una de afaceri unde ai semnat un contract care te-a ridicat foarte sus din punct de vedere financiar. Despre orice întâlnire importantă ar fi vorba, un lucru este cert: întâlnirile bune scot ce este mai bun din noi, ne motivează, ne oferă momente de conștientizare care ne pot schimba viața în mod radical.

Cu ceva vreme în urmă am urmărit un interviu cu unul dintre cei mai îndrăgiți lideri din Statele Unite, autor de mare succes cu zeci de cărți publicate, pastor al uneia dintre cele mai mari biserici non-denominaționale din SUA, antreprenor, producător de filme inspiraționale și creștine, filantrop, public-speaker de excepție, etc., nimeni altul decât TD Jakes. Rezumând realizările sale de până în prezent, la un moment dat este întrebat care este secretul succesului său, de unde atâta revărsare de resurse. Fără să stea pe gânduri, TD Jakes răspunde, cu vocea lui profundă, în felul următor: “Sunt tot timpul în contact cu mine însumi, știu cine sunt, pentru ce m-a creat Dumnezeu și știu care îmi este potențialul. Dacă vreți, sunt într-o permanentă întâlnire cu mine însumi, mă curtez pe mine însumi ca să mă cunosc cât mai mult posibil.”

Avem impresia că cele mai importante întâlniri sunt cu alții. Cu partenerii de afaceri, cu cei pe care îi iubim, cu prietenii, cu acei oameni de la care avem ce învăța, cu oameni de marcă, cu oameni populari. Desigur toate aceste întâlniri amintite mai sus au importanța lor dar una dintre cele mai importante  întâlniri pe care trebuie să o avem zilnic este întâlnirea cu noi înșine, cu sinele nostru. Se întâmplă să cunoaștem mai mult despre anumiți oameni decât cunoaștem despre noi.

Fiecare dintre noi este un univers atât de puțin explorat și cu toate acestea ne permitem lipsa de înțelepciune de a fi de prea multe ori preocupați de alții mai mult decât de noi.
Fiecare dintre noi este un univers atât de puțin explorat și cu toate acestea ne permitem lipsa de înțelepciune de a fi de prea multe ori preocupați de alții mai mult decât de noi.

 

Cei mai mulți dintre noi nu știm cine suntem de fapt și nici ceea ce putem deveni, fie pentru că nu am considerat important acest aspect, fie pentru că ne-am lăsat definiți de alții (societate, familie, prieteni, media, religie).

Haide să ne referim la câteva motive pentru care ar trebui, cred eu, să avem obiceiul de ne oferi cât mai multe întâlniri cu noi înșine :

1. Cunoașterea valorilor personale.

Una dintre marile revelații pe care le-am avut în viață este că sunt ceea ce prețuiesc, sunt suma valorilor mele. Omul nu poate exista fără un nord al vieții, fără un scop și fără valori existențiale. Fiecare zi din viața noastră este trăită conform valorilor noastre, de dimineața până seara. Ne comportăm cu cei din jurul nostru în funcție de valoarea pe care o acordăm, sau nu, oamenilor. Citim literatura care este conformă cu valorile noastre. La fel este și cu emisiunile pe care le urmărim, tema discuțiilor cu ceilalți, etica muncii noastre, îmbrăcămintea noastră, etc.

Noi suntem produsul valorilor noastre. Ceea ce prețuim, aceea devenim.

Ne putem da seama care sunt valorile noastre după investițiile și sacrificiile noastre. Lista valorilor este una lungă pentru că fiecare considerăm altceva ca valoare. Unde îți petreci cel mai mult timpul liber, la ceea ce te gândești cel mai mult, despre ceea ce vorbești cu alții cel mai des, cu ce îți umpli spațiul, etc, toate acestea vorbesc despre valorile tale.

Ceea ce valorizezi în viața determină deciziile pe care le iei în viață!
Ceea ce valorizezi în viața determină deciziile pe care le iei în viață!

Haide să luăm, de exemplu, trei posibile valori: familia, iubirea, banii. Deci prima și cea mai importantă valoarea pentru tine, să zicem, este familia. Astfel că de fiecare dată când sunt cu tine voi auzi cel puțin o referință legată de familia ta. Îmi vei povesti despre ultima poznă pe care a făcut-o mezina familiei, imaginea de fundal al telefonului tău este o poză cu familia ta, îmi vei spune, poate, despre ultima rețetă delicioasă făcută de soția ta iar când mă duc la birou la tine, ghici ce voi găsi pe birou? Corect, un tablou cu familia ta. Dacă șeful îți va propune să ocupi o poziție superioară în firmă care îți va aduce un venit mai bun însă va trebui să lucrezi zece sau chiar doisprezece ore în loc de opt, este foarte clar că decizia ta va fi să nu accepți noua poziție pentru că dăunează relației tale cu familia deoarece va trebui să reduci din timpul petrecut cu ai tăi. Banii sunt importanți pentru tine dar familia este cea mai importantă.

Așadar, trăim pentru ceea ce prețuim.

Toate resursele noastre vor fi canalizate către ceea ce valorizăm cel mai mult.  Isus, Însuși, a spus că omul devine ceea ce valorizează, ceea ce prețuiește. Inima noastră este acolo unde este comoară noastră, unde ne sunt valorile noastre. Dacă vrem să facem o schimbare în viețile noastre trebuie să umblăm la valorile noastre. Dacă vrei sa schimbi ceva în familia ta, schimbă anumite valori care guvernează acum familia. Dacă vrei să fii mai sănătos, schimbă ceea ce prețuiești la trupul tău. Nu poți fi sănătos dacă valoarea ta este: mănâncă și bea că o viață ai!

Doar acele valori corecte, bune, îți vor putea oferi un viitor bun. Peste 10 sau 20 de ani vei fi același om care ești acum dacă nu îți schimbi valorile. Deși nu sunt profet, dacă îmi spui ce alegeri ai făcut în ultima săptămână, îți pot spune cu destul de mare acuratețe unde vei fi mâine, dacă nu schimbi traseul.

2. Cunoașterea motivelor sau scopurilor pentru care existăm.

Se povestește despre un profesor care după îşi termină de predat cursul a întrebat dacă există nelămuriri în urma celor predate. Un student ridică mâna și îi adresează următoarea întrebare: “Domnule profesor, care este sensul vieţii?” Înțelegând seriozitatea întrebării și frământarea din sufletul studentului, acceptă să îi răspundă în timp ce scoase din buzunarul de la pantaloni portofelul şi din el o oglinjoară rotundă, nu mai mare decât o monedă. Zise apoi: “Eram copil pe timpul războiului. Într-o zi am găsit pe stradă o oglindă făcută ţăndări. Am păstrat ciobul cel mai mare. Acesta este. Am început să mă joc cu el şi am fost încântat să văd cum puteam cu ajutorul lui să îndrept reflexia luminii în cele mai întunecoase unghere, unde soarele nu ajunge niciodată: găuri adânci, crăpături, ascunzişuri. Am păstrat oglinjoara. Devenind bărbat, am înţeles că acesta nu era un simplu joc de copil, ci o prefigurare a ceea ce aş fi putut face în întreaga mea viaţă.

Eu însumi sunt o frântură dintr-o oglindă pe care încă nu am văzut-o întreagă.

Prin ceea ce am însă pot aduce lumină, adevăr, înţelegere, cunoaştere, bunătate, blândeţe în ascunzătorile din inimile oamenilor şi să schimb ceva în unii. Poate că alţii vor face la fel dacă mă vor vedea pe mine. Cred că în acesta constă sensul vieţii”, îi răspunse profesorul.

Care este sensul vieții pentru tine? Care este motivul pentru care ai fost adus pe planeta aceasta? Ai descoperit pentru ce merită să trăiești? Ai deja un plan cu privire la investiția celui mai important capital de care dispui, timpul tău? În cel fel ți-ai dori să-și amintească oamenii despre tine atunci când nu vei mai fi?

Sensul vieți? Să aduci lumină și căldură în sufletele umbrite ale oamenilor
Sensul vieți? Să aduci lumină și căldură în sufletele umbrite ale oamenilor

3. Cunoașterea darurilor, înzestrărilor și talentelor noastre.

Ce lucru știi să-l faci cel mai bine? Ce preocupare îți stârnește interesul de fiecare dată și nu poți rezista tentației a te implica? T.D. Jakes povestește despre o întâmplare în care el și o parte din familie încercau să-și facă o poză. Problema era că încăperea nu avea lumină bună și tot căutau un loc mai luminos. Nepoata lui observă situația lor și pleacă într-o cămăruță de unde vine cu o lanternă pe care o aprinde pentru a oferi mai multă lumină pentru o poză de familie reușită. TD Jakes o întreabă dacă nu vrea și ea să intre în poză la care ea răspunde: “Nu, mulțumesc eu vă țin lumina!” Deși era doar de câțiva anișori fetița acesta s-a dovedit a avea o calitate înnăscută, aceea de a rezolva probleme și de a contribui la punerea altora în evidență.

Succesul tău este în zona talentelor tale.
Succesul tău este în zona talentelor tale.

Nu vei fi nicicând mai satisfăcut de ceea ce faci și nu vei face niciodată la modul excelent ceea ce faci, decât atunci când faci ceea ce-ți place să faci și ești înzestrat să faci. Aproape toți oamenii pe care îi admiri (sau poate îi invidiezi), strălucesc și au succes pentru că au pasiune pentru ceea ce fac și pasiunea acesta este alimentată de faptul că și-au descoperit vocația.

Știi care sunt abilitățile tale? Ți-ai descoperit vocația? Ce ai face cu deosebită plăcere fără a simți că ai o slujbă chiar dacă nu ești plătit cu cel mai bun salariu? Pasiunea pentru ceea ce faci te scapă de presiunea lucrului care trebuie făcut.

4. Cunoașterea limitelor noastre, calităților și defectelor noastre.

Avem două tipuri de limitări, externe și interne, cele care nu țin de noi și nu prea avem ce să face în privința lor și cele care țin de noi și putem interveni asupra lor. Cea mai importantă limită care nu ține de noi este timpul. Cu toate că putem să mai adăugăm luni sau ani la viața noastră printr-un stil de viață sănătos, tot vom muri într-o zi. Nu putem schimba asta și nu este ceva tragic. Tragic este să nu-ți infuzezi cu viață anii tăi. Să accepți să fii prizonier în mintea ta, încarcerat de gândurile tale negative și de fricile tale.

Da, cele mai multe limite sunt auto-impuse.

Da, cele mai multe bariere în atingerea excelenței proprii sunt puse de noi și sunt niște limitări interne și au la bază fie frica, fie lenea.

Personal cred că trebuie să avem înțelepciunea să ne “numărăm bine zilele”, să avem priceperea de a ne alege cu atenție persoanele din cercul nostru de influență, să avem curajul de a fi vulnerabili și să recunoaștem că avem nevoie de ajutorul celorlalți și nu în ultimul rând, să avem umilință senină atunci când ajungem pe anumite culmi ale împlinirii.

Fiecare dintre noi avem atât puncte tari cât și puncte mai slabe, calități dar și defecte. Adevărul de care trebuie să ținem cont aici este că suntem atât de tari pe cât ne permit slăbiciunile noastre să fim. Este periculos să ignorăm fisurile pe care le avem în caracterul, comportamentul și atitudinile noastre atunci când ne construim succesul. E foarte posibil ca să ajungi destul de sus  și să prăbușești tot ce ai construit pentru că ai ignorat să te ocupi de minusurile sau defectele pe care ai știu că le ai.

Excelența se obține prin concentrarea și dezvoltarea calităților noastre.

Nu-ți permite să te stabilești în mediocritate ci extinde-ți limitele dincolo de ea.

În viață fie te dezvolți, fie decazi!
În viață fie te dezvolți, fie decazi!

5. Cunoașterea potențialului nostru.

Nu știm niciodată cât de mari putem să fim decât în procesul creșterii. Nu vom știi ce culmi putem urca decât dacă începem să le urcăm și reușim să le atingem. Adevărul este că cei mai mulți dintre noi am fi fost mult mai departe azi dacă am fi pornit mai devreme și am fi pășit cu mai mare hotărâre și elan. Nu aș fi crezut că pot ridica o greutate de 50 kg într-o mână până după 3 luni de antrenament la sala de sport. Nu aș fi crezut că voi ajunge să fiu ascultat de un auditoriu format din aproximativ 5000 de oameni dar s-a întâmplat pentru că am decis să încep această călătorie vorbind uneori la mai puțin de 10 și cineva m-a remarcat. Nu poți cunoaște imensitatea potențialului tău decât dacă investești în tine în fiecare zi, dacă te antrenezi zilnic cu perseverență în domeniile în care vrei să excelezi.

Nu poți știi cât de puternic poți fi decât dacă te iei de provocări mari.
Nu poți știi cât de puternic poți fi decât dacă te iei de provocări mari.

Tot ce este mai frumos și ceea ce merită cu adevărat obținut este dincolo de vârfurile abrupte și anevoioase. Cea mai mare provocarea a noastră rămâne aceea de a crește și de a ne dezvolta pe măsura binecuvântărilor care așteaptă să fie revărsate peste noi. Nu putem noi duce cât ne poate Dumnezeu oferi, de aceea trebuie să creștem pentru a ne putea susține binecuvântările sau succesele care stau să fie trimise.

Dă la o parte ceea ce-ți stă în cale, depășește-ți limitele, dezvoltă-ți talentele, deschide-te spre lume și lumea se va deschide spre tine. Nu am nici o îndoială că ești o valoare inestimabilă, că ai un potențial imens și abilitatea de a deveni cineva remarcabil în viață. Ai curajul să te vezi în locurile la care doar ai visat, la nivelul existențial pentru care ai fost deja înzestrat. Alungă din mintea ta vocile trecutului care te-au convins că nu poți, că nu meriți, că nu e pentru tine! Pășește pe drumul măreției tale, începe să-ți scrii o nouă poveste de viață și lucrează la ea până când vei ajunge un bestseller.

Cu cât sunt mai dese și mai de calitate întâlnirile cu tine cu atât mai profund te vei cunoaște. Cu cât te vei cunoaște mai profund cu atât vei înțelege mai bine sensul vieții tale. Vei știi cine ești și cine nu ești. Vei știi la ce trebuie să renunți ca să obții ceea ce merită cu adevărat. Îți vei cunoaște limitele și neputințele și vei știi cum să le depășești și cine te poate ajuta. Vestea bună este că pentru fiecare problemă pe care o ai sau o vei avea în devenirea ta, există cel puțin o soluție.

Capătă-ți curajul să te vezi așa cum ești și decide să devii o versiune tot mai bună pe zi ce trece.

Nu fugi de defectele tale, ci înfruntă-le și depășește-le.

Nu-ți fie rușine să ceri ajutor când nu știi sau când treci printr-un eșec.

Nu judeca în nici o circumstanță pe nimeni ci mai degrabă învață ceva despre tine după fiecare întâlnire cu cineva. Adversitățile din viața ta survin pentru a-ți dovedi creșterea sau maturizarea. Nu da vina pe nimeni pentru ceea ce se întâmplă negativ în viața ta. În general, lumea cu tot ce înseamnă ea nu există pentru a te încurca sau a te doborî ci doar pentru a testa cât de mult ești dispus să lupți pentru ceea ce îți dorești. Probabil nu te-ai gândit la asta dar fiecare adversitate, greutate și împotrivire întăresc faptul că în spatele lor este ceva de valoare pe care trebuie să fie deținut de cineva care nu se da bătut.

Fiecare ușă trântită în nas poartă cu ea mesajul evident că aceea nu era ușa ta.
Fiecare ușă trântită în nas poartă cu ea mesajul evident că aceea nu era ușa ta.

Pentru a avea întâlniri cu tine însuți, pentru a te curta cu scopul de a te cunoaște cât mai bine este nevoie să fie o acțiune intenționată, să alegi asta în fiecare zi. Trezește-te mai devreme cu o oră sau petrece ultima oră a zilei cu tine! Conferă-ți pauze și peste zi în care să reflectezi la viața ta, la scopul tău, la planuri de acțiune personale. Nu fugi de tine încărcându-ți prea mult programul, stând prea mult cu prietenii la taclale ieftine sau pierzând vremea cu cine știe ce activități inutile. Investește în tine, delectează-te cu pasiunile tale, înfruntă-ți fricile, inițiază proiecte umanitare, implică-te ca voluntar în acțiuni de ajutorare, colindă locuri noi, încearcă lucruri inedite, răsplătește-te pentru succesele tale, alege să trăiești viața în excelența ei.

Singura cale de a scăpa de larma lumii de afară, de labirintul sarcinilor care pare că nu se mai termină, este să mergi tot mai adânc în tine însuți.

Te-ai gândit vreodată dacă nu cumva singura cale de ieșire din neesențial este de fapt intrarea în sanctuarul sufletului tău unde și Dumnezeu te așteaptă pentru o relație specială cu Sine și cu tine?

P.S. Te-ai întâlnit cu tine însuți, azi?

128
0
0
0
Share 128
Tweet 0
Total
128
Shares
Share 128
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Daniel Bota

Psihoterapeut cognitiv-comportamental la Ascende Life

Una dintre pasiunile mele de căpătâi este explorarea celui mai fascinant univers, cel uman. Sunt aici să te ajut în creșterea și dezvoltarea ta personală.

Contactează-mă la daniel@ascende.ro, pe Messenger sau WhatsApp.

Viața care contează este la înălțime!

  • Dezvoltă-ți potențialul
  • Dă sens vieții!
  • Trăiește cu semnificație

Topică relaționată
  • depăștește
  • dezvoltare personală
  • imagine de sine
  • influență
  • persoane
  • personal
  • talente
  • tu
  • valoare

Abonează-te

Și primești gratuit articolele pe e-mail.

S-ar putea să îți placă
cum-te-vad-si-cum-ma-vezi
Mai mult
  • 24 min
  • upLife

Cum te văd și cum mă vezi?

  • Daniel Bota
  • 28 februarie 2022
Cum îmi măsor viața?
Mai mult
  • 21 min
  • upLife

Cum îmi măsor viața?

  • Daniel Bota
  • 6 ianuarie 2022
În căutarea sufletului pierdut
Mai mult
  • 19 min
  • upLife

În căutarea sufletului pierdut

  • Daniel Bota
  • 10 octombrie 2021
Nu problema este problema
Mai mult
  • 15 min
  • upLife

Nu problema este problema

  • Daniel Bota
  • 18 aprilie 2021
O viață de lux
Mai mult
  • 18 min
  • upLife

O viață de lux

  • Daniel Bota
  • 14 martie 2021
Nu te opri!
Mai mult
  • 21 min
  • upLife

Nu te opri!

  • Daniel Bota
  • 2 februarie 2021
Ce este mai frumos, de acum urmează!
Mai mult
  • 24 min
  • upLife

Ce este mai frumos, de acum urmează!

  • Daniel Bota
  • 16 ianuarie 2021
Excelezi, deci iubești! Iubește să excelezi!
Mai mult
  • 11 min
  • upLife

Excelezi, deci iubești! Iubește să excelezi!

  • Daniel Bota
  • 6 martie 2020
Social Media
Facebook 5K
Instagram 1K
TikTok 0
Twitter 177
YouTube 1K Subscribers
LinkedIn 0
Categorii
Dear Therapist - ascende
Dear Therapist
6 Posts
View Posts
Lifestyle
Lifestyle
20 Posts
View Posts
upBizz
upBizz
1 Posts
View Posts
upLife
upLife
41 Posts
View Posts
upLove
upLove
8 Posts
View Posts
Media
upMedia
15 Posts
View Posts
upMind
upMind
4 Posts
View Posts
upNews
upNews
1 Posts
View Posts
upTherapy
upTherapy
8 Posts
View Posts

Abonare

Abonează-te la newsletter

🫀MUSAI de citit! 🫀
Dacă natura ar fi un om ar plânge toamna pentru fructele culese și dezbracarea de frunze. Ar murmura în iarnă din cauza îmbrăcării cu plapuma geroasă. Dar natura nu cârtește și nici nu se victimizează din cauza anotimpurilor. Le acceptă și îmbrățișează pe fiecare așa cum vin.
Femeia este genul de regină care știe că nu poartă coroana pe cap, ci în suflet. – Adrian Michael
Dacă este un secret pentru a te simți bine cu tine, pentru a fi împlinit și bucuros că exiști, acesta este cunoașterea și trăirea conform valorii eterne puse în tine de către Dumnezeu.
Ai răbdare și încredere, sezonul greu în care te afli, nu va rămâne mereu!
Cum știm la ce nivel de iubire am ajuns în relații?
about
ascende

More. Better. Higher

Am creat această platformă de dezvoltare pentru noi (eu și tu) cu scopul de a ne provoca să atingem idealuri mărețe. Să înțelegem că viața este un dar neprețuit și că trebuie să o trăim în excelență, făcând din fiecare zi o capodoperă.
Despre
Navighează
  • Prima pagină
  • Despre ascende.ro
  • Articole ascende
    • upLife
    • Lifestyle
    • upMind
    • upTherapy
    • upBizz
    • upNews
  • upMedia
  • upStore
    • Broșuri
    • Dezvoltare personală
    • Cadouri
    • Familie
    • Ilustrate
  • Contact
Etichete
iubire live2love viață dragoste vis suflet succes
Articole recente
  • cum-te-vad-si-cum-ma-vezi
    • upLife
    Cum te văd și cum mă vezi?
    • 28.02.22
  • Cum îmi măsor viața?
    • upLife
    Cum îmi măsor viața?
    • 06.01.22
  • În căutarea sufletului pierdut
    • upLife
    În căutarea sufletului pierdut
    • 10.10.21
  • Când iubim se face lumină în noi
    • upMind
    Când iubim se face lumină în noi
    • 05.09.21
  • Ce nu trăim la timp nu mai trăim niciodată!
    • Lifestyle
    Ce nu trăim la timp nu mai trăim niciodată!
    • 29.08.21
ascende.ro
  • Dear Therapist
  • upMedia
  • upTherapy
  • upStore
  • Contact
More. Better. Higher.

Introdu cuvintele căutării tale și apasă Enter.