Sumar articol
Cuvintele plăcute sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet şi sănătoase pentru oase. Proverbe 16,24
Așa cum știi deja și ai simțit pe propria-ți piele, cuvintele noastre au putere. Ceea ce auzi te afectează și ceea ce spui îi afectează pe ceilalți. Cuvintele au o putere spirituală puternică care pot ridica un om sau îl pot distruge. Bâtele și pietrele rănesc trupul dar cuvintele pot răni sau mutila sufletul.
Cuvintele tale pot să-ți schimbe viitorul tău în bine sau în rău. Cuvintele tale îți afectează și îți pot determina inclusiv veșnicia. Nu degeaba spunea Isus că “din cuvintele tale vei fi achitat şi din cuvintele tale vei fi condamnat.” (Matei 12,37). Asta deoarece cuvintele noastre devin fapte. Gura mea poate aduce o schimbare pozitivă dramatică în viitorul meu.
În cuvintele noastre stau viața și moartea. Creația sau distrugerea sunt produse ale cuvintelor. Cuvintele care ne sunt adresate de anumite persoane, trăiesc uneori în noi mai mult decât trăiește persoana care le-a spus. Cuvintele noastre au o viață mai lungă decât noi înșine.
Cuvintele noastre sunt, de fapt, forma prin care ne destăinuim o parte din interior. Atât cuvintele frumoase cât și cele jignitoare nu ies la voia întâmplării. Ele sunt trupul pe care gândurile și emoțiile noastre cultivate îl iau.

Nimic nu ne dă de gol interiorul nostru așa cum o fac cuvintele noastre. Când vorbești dezvălui o parte din cine ești! Cuvintele frumoase vin dintr-o inimă bună, dispusă să ofere valoare celui de lângă noi. Cuvintele neplăcute pe care le adresăm în mod repetat, ies dintr-o inimă tulburată care a cultivat răutatea. Știu că e greu de crezut și deloc plăcut de acceptat dar asta o spune Însuși Dumnezeu: “Omul bun scoate ce este bun din vistieria bună a inimii lui, dar cel rău scoate ce este rău din inima lui cea rea. Căci din belşugul inimii vorbeşte gura!”
Cuvintele noastre îi afectează pe cei din jur și cuvintele lor ne afectează pe noi. Există o grămadă de conversații interioare înlăuntrul nostru și doar o parte din ele sunt emanate în auzul urechilor celorlalți. Cum vorbești cu tine despre tine și despre alții, te afectează pe tine și pe cei de lângă tine.
Prin cuvintele tale oferi cuiva darul bucuriei sau amarul întristării. Cuvintele aduc oamenii la viață și tot ele îi pot condamna la moarte. Prin cuvintele tale îl poți aduce la viață pe Lazăr sau să-l trimiți la moarte pe Ioan Botezătorul. Moartea și viața stă în puterea limbii noastre. Cuvintele tale sunt fie simfonie, fie recviem.
E impresionant impactul cuvintelor în viața noastră și aproape de necuprins efectele pozitive și negative ale acestora în sufletele și existența noastră.
1. Cuvintele pot vindeca.
“Limba care aduce însănătoşire este un pom de viaţă…” (Proverbe 15,4a). Tuturor ne plac vorbele amabile, nu-i așa? Asta dovedește că nu am fost creați să ne adresăm cuvinte jignitoare sau neplăcute. Același Solomon spune într-un alt proverb de-al său că “Un cuvânt spus la timpul potrivit este ca nişte mere de aur într-un coşuleţ de argint” (Prov. 25,11).

Printre cele mai de preț daruri pe care le putem face cuiva vreodată se numără, de departe, cuvintele potrivite la vremea potrivită. În general oamenii uită, cu timpul, multe dintre lucrurile prin care au trecut, dar nu vor uita cuvintele încurajatoare pe care le-ai adresat atunci când au avut cea mai mare nevoie de ele .
Vorbele frumoase, sfaturile pline de înțelepciune sunt mai valoroase decât orice bun material și câtă durere provocăm atunci când uităm asta. Cuvintele și gândurile pozitive pun în mișcare centrii de motivație ai creierului și ne ajută să devenim rezistenți în fața miilor de probleme ale vieții. Te rog să mai citești, cel puțin, încă o dată propoziția anterioară și să reflectezi asupra ei. Îți imaginezi cât bine poți face cuiva prin cuvintele tale alese, pozitive și de încurajare?
Relațiile cele mai deteriorate pot prinde din nou viață prin cuvinte sincere de iertare și promisiuni matur asumate. Suntem zgârciți în a ne spune cuvinte de iubire și avem un debit demonic atunci când se stârnește o ceartă. În mod ciudat, vorbim de bine morții și îi ucidem pe cei vii cu săgețile otrăvitoare care ne ies de pe buze. De fiecare dată când ridicăm tonul la soție, soț, copii, semeni, ei nu vor auzi cuvintele tale ci emoțiile tale. Nu-și vor aminti ceea ce ai vrut să le comunici, ci cum ai făcut-o.
E timpul să ocupăm postura de vindecători prin cuvintele noastre. Să ne hrănim și apoi să hrănim pe cei neiubiți cu iubire. Vorbele să ne fie balsam nu venin și să vindecăm inimile zdrobite de întristare. Să vorbim frumos despre noi și despre alții. Alege să nu treacă o zi fără să apreciezi sincer pe cei din familia ta, să le scoți în evidență cel puțin o calitate. Pune pază buzelor tale și nu da voie limbii să vorbească decât ceva de valoare. Șterge din vocabularul tău toate cuvintele rele, negative, jignitoare și învață să vorbești elevat limbajul iubirii.
2. Cuvintele pot răni.
“… dar limba stricată zdrobeşte duhul” (Proverbe 15,4b). Cuvintele pot fi adevărate ghiulele de tun, grenade sau dinamită care distrug sufletele celor înspre care sunt îndreptate.
Cuvintele încărcate de furie trimit mesaje de alarmă în creier și închid parțial centrii de logică și rațiune localizate în lobii frontali. Asta înseamnă că la cuvintele aspre și rele, creierul nostru se pregătește în mod instinctual de luptă deoarece afronturile sunt percepute ca amenințări la adresa integrității noastre. Logica și rațiunea sunt pentru moment anesteziate, motiv pentru care ripostăm, la rândul nostru, cu un limbaj violent.
Cuvintele negative care ne sunt adresate au un impact atât de mare încât ne poate distruge somnul, pofta de mâncare și felul în care creierul își reglementează fericirea, longevitatea și sănătatea. Prin urmare este imperios necesar să ne alegem cuvintele cu înțelepciune, pentru că ele ne influențează fericirea, relațiile și bunăstarea personală.
Nu cădea în ispita de a răspunde celui care te provoacă decât dacă ceea ce-i răspunzi îi face bine. În situații de tensiune este imposibil să-l convingi pe nebun de nebunia lui dar poți să alegi ca prin atitudinea ta să nu fi ca el. Înainte ca să răspunzi sau să vorbești întreabă-te dacă ceea ce spui și cum spui, ai vrea să auzi și tu la rândul tău din partea altora. Analizează ce se pierde și ce se câștigă în relația cu celălalt dacă spui ceea ce urmează să spui.

Ceea ce tocmai ai citit nu este un doar un slogan bun de postat pe rețelele de socializare ci un adevăr indubitabil. Poate că nu vei fi printre cei care vor ajunge să țină discursuri celebre în fața unui auditoriu imens și mediatizat la milioane de oameni, dar asta nu înseamnă că nu poți avea un impact important în jurul tău. Nici nu trebuie să te pricepi să ții discursuri sau să scrii articole sau cărți demne de Pulitzer. Tot ce trebuie să faci este să-ți folosești darul vorbirii în modul cel mai valoros cu putință prin a complimenta pe cineva, a răspunde cu calm unei provocări, a face cât mai multe aprecieri celor din jurul tău sau a încuraja cât de des poți pe cei care sunt doborâți de întristare.
Dacă nu ești convins de valoarea pe care o au cuvintele tale citește următorul proverb al înțeleptului împărat Solomon: “Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet şi sănătoase pentru oase.” (Proverbe 16,24).

Da, chiar poți schimba lumea de lângă tine prin cuvintele tale. Dacă lumea de lângă tine este o lume rece, rea, apatică, insensibilă, tu poți face o schimbare prin puterea cuvintelor tale și a exemplului tău. Viitorul tău și al altor oameni chiar ar putea depinde de limba ta. Vorbele mele pot face ziua și viața cuiva atât de bune. Cuvintele mele pot ridica oameni de deznădejde și teamă. Cuvintele mele pot transforma o conversație banală într-una inspiratoare.
Pentru a ne putea oferi cuvintele noastre ca daruri de viață celor din afara noastră, trebuie să ne asigurăm că izvorul cuvintelor noastre este curat. Bătălia pentru puritatea cuvintelor noastre începe din interiorul nostru: “…ceea ce iese din gură vine din inimă și aceea îl întinează pe om. Căci din inimă ies gândurile rele… mărturiile mincinoase și blasfemiile.” (Matei 15. 18,19) Furtuna care iese de pe buzele tale descoperă o furtună în sufletul tău. Dulceața din vorbele tale reflectă bunătatea din inima ta. Cuvintele pe care le rostești schimbă vieți fie în bine fie în rău.
Schimbă dialogul interior!
Ce și cum vorbești cu tine despre tine, are impact direct asupra conversațiilor cu cei din jur. Dialogul interior cu noi este, în general, la cele două extreme: depreciativ și supra apreciativ.
O mare parte dintre oameni vorbesc depreciativ despre ei. Se văd răi, de neiubit, respingători, incompetenți, cu multiple de defecte și aproape nimic de apreciat.

Imaginează-ți că cel mai bun prieten al tău trece printr-o situație foarte neplăcută din cauza unei decizii greșite pe care a luat-o. Pentru că ești cel mai bun prieten al lui, acesta te caută în acest moment greu prin care trece. Cum îi vorbești? Ce cuvinte îi spui ca să-i ridici moralul? Îl iei la un interogatoriu dur? Îl faci un incompetent, un ratat? Îl cerți și îl condamni pentru decizia lui stupidă care l-a adus în criza pe care o traversează? Nu, cu siguranță că nu! Nu-i așa? Dimpotrivă te apropii de el și îi spui că valea prin care trece este temporară. Îi spui că tu crezi mai departe în el și că faptul că are parte de eșec, nu-l face un eșec. O decizie proastă, nu-l definește ca om! Îi spui că ai încredere în el și în potențialul lui, că fără nici un dubiu, mai devreme decât se așteaptă va fi din nou în ascendență.
Fără doar și poate acestea sunt cuvintele pe care cineva trecând prin greu ar dori să le audă. Atunci dacă altcuiva îi fac atât de bine aceste cuvinte, de ce nu vorbești cu tine astfel atunci când, la rândul tău, treci prin dificultăți? Cel mai bun prieten al tău trebuie să-ți fii tu însuți. Nu-l poți iubi pe cel de lângă tine dacă nu te iubești pe tine. Apreciază-te pentru fiecare succes și vorbește-te de bine în interiorul tău.

Greșelile și eșecurile din trecut, oricât ar fi de mari, nu spun întreaga poveste despre tine.
O altă categorie de oameni sunt aceia care au părere mai înaltă despre ei decât se cuvine. Conversațiile interioare sunt supra-apreciative iar efectul acestora se relevă în realitate prin atitudini grandomane. Crezându-se superioare celorlalți, aceste persoane se văd îndreptățite să beneficieze de drepturi și privilegii speciale. Deși competențele și aptitudinile nu sunt pe măsura conversațiilor și părerilor prea înalte despre ei, aceștia se consideră nedreptățiți dacă lumea nu le întinde covor roșu sub picioare. Excluzându-se de la legile și normele reciprocității (ei sunt speciali și trebuie lăsați să facă ce vor), se văd mereu în postura de victime ale societății care-și extermină geniile.
Linia de mijloc este, desigur, cea care trebuie urmată și aici. O conversație interioară sănătoasă are ca fundament conștientizarea reală a sinelui în tarele și vulnerabilitatea lui.
Iată câteva exemple de converații interioare pe care ar trebui să le ai cu tine: “Nu sunt un geniu singular, un Mesia alungat de toți dar nici o stârpitură, un vierme inutil pe acest pământ, nu sunt. Eșecul face parte din viață dar nu trebuie să mă definească. Mă voi comporta cu mine la fel de atent și elegant precum cu aș face cu cel mai important om al statului. Inteligența mea nu este definită de erorile pe care le mai fac și capacitatea mea nu se măsoară după lacunele care mai transpar. Excelența spre care tind nu exclude prezența greșelilor. Deși nu sunt perfect, am decis să fiu perfectibil.

Derapajele mele nu constituie destinul meu. Ceea ce a pus Dumnezeu în mine este materialul din care, împreună cu El, vom construi ceva măreț. Nu sunt singur și nu sunt neiubit. Sunt aici cu un scop bine definit: să aduc o contribuție omenirii, să am impact, să fiu util și să extind teritoriile bunătății și ale iubirii prin bunătatea și iubirea pe care o manifest printre semenii mei.”
Schimbă-ți conversațiile interioare negative, vorbește-ți conform valorii puse în tine de Creatorul tău și vei avea un impact pozitiv atât asupra ta cât și asupra lumii care te înconjoară.
Fă din fiecare cuvânt un dar!
Câtă forță are un cuvânt? Atât cât să creeze o lume, să distrugă o lume și să salveze o lume? Ce au distrus și ce au creat cuvintele tale ? Tine minte că nimeni nu-și dorește să stea aproape de tine dacă vorbele tale atacă liniștea și pacea lor.
Cuvintele pot atrage. După cum muștele nu trag la oțet, tot așa nici oamenii nu te vor alege ca și companie dacă ești o persoană toxică prin atitudinea și cuvintele tale. Pune-ți miere pe buze, balsam în slove și vei descoperi cât de mulți vor dori să stai în preajma lor.
Din cuvintele noastre facem rai sau iad! Amarul vieților noastre ni se trage și de la cuvintele de aguridă rostite semenilor noștri.

Ne străduim tot mai mult să ne înfrumusețăm chipul și trupul, dar estetica limbii, a vocabularului nostru pe seama cui o lăsăm? La fel cum facem exerciții fizice pentru sănătatea și armonia corpului, tot așa trebuie să facem și exerciții de înfrumusețare a limbajului nostru! Mai mult sau mai puțin, fiecare suntem și ceea ce rostim !
Putem aduce iz de Paradis prin cuvintele noastre. Și ce Paradis! Întrece-te în vorbiri frumoase! Ce dulce e viața când bunatatea s-a copt în noi! Câtă savoare deținem și putem dărui!
Fă o lege pentru tine însuți, aceea de a face din fiecare cuvânt, din fiecare rostire un dar de preț pentru cel cu care intri în dialog. Fă din cuvintele tale, fă din tăcerile tale un dar care să umple cu frumos sufletul celuilalt!
Aceasta e minunea darului rostit: mângâie atât inima dătătorului cât și pe cea a beneficiarului ! Fiecare cuvânt de bine dă viață vieților noastre! Întrece-te zi de zi în cuvinte frumoase și într-o zi vei fi uimit de înălțimile atinse!
Dacă am fi mai conștienți câtă durere pot provoca unele din cuvintele noastre, am sta mai mult în tăcere înțeleaptă! Pe de altă parte dacă am ne-ar preocupa să descoperim câtă vindecare pot aduce unele cuvinte, le-am trece pe fiecare prin mierea bunătății înainte de-ale oferi !
pe care-l dai lumii prin rostirea ta!
“Vegheați asupra cuvintelor voastre! Să nu vă iasă din gură nici un cuvânt stricat ci unul bun pentru zidire. Rostiți doar vorbe cu folos ca să dea har celor care le ascultă. Faceți din fiecare cuvânt un dar celui care îl aude!” (Efeseni 4,29 – traducere și contextualizare după versiunea MSG Bible).