Sumar articol
Învaţă-ne să ne numărăm bine zilele, ca să căpătăm o inimă înţeleaptă!
Psalmul 90,12
Dintre toate resursele pe care le avem la dispoziție, timpul este, cu siguranță, cel mai prețios. Spre deosebire de lucruri materiale sau bani, este imposibil să procurăm mai mult timp. Nu există nici o bancă sau bancomat care să-ți dea mai mult timp, nici măcar cu împrumut.
Cu toate acestea, invariabil îl irosim. Fiecare minut pierdut ne împiedică să facem lucrurile pe care chiar este important să le facem. Deși nu poți câștiga timp, ești câștigat dacă îl folosești cu înțelepciune pe cel care ți-a fost rânduit. Nu-l putem opri să treacă dar putem să-l trăim cu folos.
Viața este un timp împrumutat. Ceea ce înseamnă că nu suntem stăpânii ci doar administratorii lui. Atunci când îți gestionezi bine timpul, te gestionezi bine pe tine. A pierde timpul este un fel de sinucidere. Alegi în mod deliberat să nu trăiești cu adevărat. Alegi să tai bucăți din existența ta și să le arunci la gunoi. A pierde timpul înseamnă a-ți dezonora viața și pe Cel care ți-a dat-o, Dumnezeu. Fiecare zi neinvestită în devenirea ta, este o zi risipită în defavoarea ta.
Voi primi cu amândouă mâinile fiecare minut al zilei și-l voi dezmierda cu dragoste, pentru că valoarea lui este neprețuită.
Când irosesc o zi, o distrug pe cealaltă. Og Mandino
A risipi timpul în trândăvie, flecăreli sau distracții găunoase, înseamnă a te jefui de toată bunăstarea pe care ai putea-o avea mâine. Înseamnă să furi viitorul frumos al familiei tale și să te condamni la un trai periferic unde nu vei cunoaște bucuria unui concediu într-un loc special, o masă romantică la un restaurant bine cotat etc. Distracția prelungită de azi, îți poate cauza distrugerea de mâine.
De ce avem atâtea lucruri de făcut?
A fost odată când “timpul avea răbdare cu oamenii”, când oamenii aveau răbdare cu ei înșiși și cu alți oameni. A fost odată când oamenii știau ce este important și ce nu, când știau deosebirea dintre nevoi și plăceri, când “a fi” era mai de dorit decât “a avea”. A fost odată dar acum e exact pe dos. Timpul, pare să nu mai aibă răbdare cu noi. Demonul muncii excesive, sirenele procastinării, fata morgana a distragerii și vampirii emoționali, ne bântuie și ne ispitesc zilnic cu ofertele promoționale pentru “O viață de succes”.
Să fie lipsurile atât de multe sau dorința după nimicuri atât de mare, de gonim fără oprire?
Chiar câștigă cel care deține mai multe? Farmecul unui om este în averea lui sau în frumusețea lui?
Avem atât de multe lucruri de făcut deoarece nu credem că avem nevoie de atât de puțin ca să fim fericiți.
- Prea multe opțiuni. Mai mult nu înseamnă decât rareori mai bine. Magazinele sunt pline de variante ale aceluiași produs și asta ne dă bătăi de cap în a le alege și ne ia timp ca să ne decidem care este mai bun sau mai ieftin. Ne întoarcem cu cinci produse la casă după ce am stat cincizeci de minute ca să ne hotărâm. “Cu cat au mai multe optiuni din care pot alege, oamenilor li se pare foarte dificil sa opteze pentru ceva”, afirmă psihologul Barry Schwartz într-o prezentare TED. Deși este bine că ai de unde alege, cred că este și mai bine să știm care produse le folosim în mod uzual, la ce magazine le găsim și să mergem țintit acolo fără a mai pierde timp prețios, furați de alte “peisaje”
- Prea multe dorințe. Revoluția tehnologică ne-a scos din casă și ne-a trimis la mall-uri. Ne recreăm făcând cumpărături și apoi ne stresăm gândindu-ne cum le vom plăti. Foarte puțini dintre noi mai muncim pentru nevoile curente cât pentru dorințele și poftele concurente din sufletele noastre. Trebuie să conștientizăm că fiecare produs cumpărat (din impuls sau din necesitate) a fost plătit, în realitate, cu timpul nostru. Întrebarea pe care ar trebui să ne-o adresăm adesea este: “Merită să dăm timpul nostru pe produse, articole sau servicii de care nu avem neapărată nevoie?” Merită să ne dăm viața pe pofte?
- Prea multe sarcini. Din lipsa de organizare și de prioritizare, ne încărcăm cu mai mult decât putem duce. Prinși de valul neastâmpărului, am început să credem că mai multe sarcini ne așază în rândul oamenilor importanți. O agendă plină nu înseamnă o viață împlinită, ci doar aglomerată. Ironia este că ne-am achiziționat sclavi tehnologici care să ne înlesnească treburile casnice dar am ajuns, pe nesimțite să devenim, la rândul nostru, niște sclavi moderni în propriile afaceri. Ne luăm mai multe sarcini din diverse motive: promovarea ierarhică, surplus financiar, empatie, imagine etc.
- Lipsa de organizare. Sunt, în general, trei tipuri de activități care ne solicită în fiecare zi: INUTILE, PROFITABILE, EXTRAORDINARE. Cei mai mulți dintre noi, din lipsa organizării, ne petrecem zilele în primele două tipuri de sarcini. Aceasta aduce frustrare, stres și chiar pierderea sensului vieții, pentru că ne vom angaja tot mai mult în primele două.
- Lipsa de direcție. Dacă nu știm unde vrem să ajungem, nu vom face altceva decât, fie să navigăm haotic prin marea vieții, fie ne oprim în fiecare port. Viziunea ne dă claritate și calitate vieții. Desigur că pe parcursul drumului vor mai fi mici deturnări dar dacă avem ținta clară, ne vom repoziționa mereu pe direcția fixată inițial.
Pe ce se duce timpul nostru?
timp INVESTIT
- Muncă. Cea mai mare parte din viața noastră muncim. Asta nu este ceva rău, dimpotrivă. Dar poate fi o pierdere dacă ceea ce muncim nu este pe placul, nu ne împlinește nostru sau dacă muncim peste măsură. Munca ne disciplinează și ne oferă diverse oportunități de dezvoltare precum și un venit cu ajutorul căruia să ne și bucurăm de restul timpului.
- Recreare/odihnă. A-ți lua timp de odihnă, pe lângă orele de somn obligatorii, este un mod înțelept de a-ți folosi timpul. Oferă-ți pauze, cu adevărat, recreative. Nu te simți vinovat că nu trebuie să lucrezi o zi din șapte sau o lună dintr-un an. Ești mai creativ și productiv dacă ești odihnit.
- Familie. Timpul petrecut în familie și cu familia este una dintre cele mai bune investiții din viață. Familia este cea mai mare avere pentru care nu am plătit nimic. Am primit-o ca dar. Și totuși aici suntem cei mai neglijenți. Neglijenți cu partenerii noștri, copiii noștri, frații și părinții noștri. Ne lăsăm comoara acesta de izbeliște și mulți dintre noi ajungem să fim jefuiți, lăsându-ne un gol pe care nimic nu-l va umple.
timp RISIPIT
- Distrageri. Mailuri, telefoane, internet, TV, rețele de socializare și altele de felul acesta, ne jefuiesc zilnic de acest capital valoros dar finit, timpul. Îți verifici toată ziua e-mailurile? O ideea deloc inteligentă. Cu fiecare întrerupere, concentrarea scade, la fel și productivitatea. Cât de des îți verifici conturile de Facebook, LinkedIn, Pinterest, Instagram? Ce profit ai după ele? Răspunzi sau dai cât e ziua de mare telefoane? Câte dintre aceste discuții îți aduc vreun capital; financiar, social, de imagine? Este foarte important dacă vrei să beneficiezi cât mai eficient de timpul pe care îl ai, să îți faci un orar în care răspunzi și te ocupi de cele amintite mai sus. Pune-ți pe agendă intervalele orare la care vei trimite sau răspunde la telefoane și mesaje.
- Distracții. Timpul liber nu este acela în care fac ce vreau ci acela în care, neobligat de sarcini cotidiene, mă deconectez și mă refac. Dacă după o zi liberă, încep munca mahmur după o zi sau o noapte de distracții sau jocuri online, nu voi productiv. Sunt nevoit să dorm, drept consecință voi pierde o zi în care puteam fi de folos. Tehnologia și media, în general, pot deveni surse de distracție. Ți s-a întâmplat să navighezi pe internet sau să te pierzi prin rețelele de socializare, când erai la serviciu? Timpul pe care îl cheltuim pe distracții în loc să muncim, nu se mai întoarce. Și pentru că trebuie să ne terminăm munca, vom lua din timpul care trebuia trăit cu folos.
- Socializare negativă. Aici intră atotprezenta bârfă și nelipsitul văitat. Nu numai că ne face să pierdem timpul dar ne și înstrăinează unii de alții. Fiecare bârfă este un atac la integritatea cuiva și întotdeauna ea se întoarce la expeditor cu consecințe nebănuite. Dacă nu poți spune ceva bun despre colegii sau prietenii tăi, nu spune nici lucruri negative.
Fiecare dintre noi avem destule nemulțumiri pe parcursul vieții. A sta pe loc și a ne plânge mereu nu este o rezolvare. Dacă poți face o schimbare la tine sau în orice altă arie, fă-o! Răscumpără timpul pentru văietat cu timpul pentru creat. Dacă nu poți face nimic ca să schimbi, este inutil să te văicărești. În schimb, învață să le accepți, adoptă o atitudine potrivită și mergi mai departe. - Adicții. Deși mulți se plâng că nu le ajunge timpul, o mare parte dintre ei îl risipesc pe viciile lor: jocuri de noroc, jocuri online, fumat, alcool, cafea, pornografie, romane siropoase etc. Pe lângă faptul că sunt o pierdere de timp mai aduc cu ele și alte rele cum ar fi: risipă de bani, energie, sănătate. Cei care renunță la aceste vicii, vor beneficia de mai mult timp, mai mulți bani și o mai bună sănătate.
- Servilism. A ajuta oamenii sau chiar a-i sluji este ceva nobil și de dorit, dar a te lăsa slugărit de oricine îți cere ajutorul este dovadă de slăbiciune din partea ta. Nu trebuie să uităm că sunt destui oameni care profită de bunătatea și disponibilitatea ta. Unii chiar îți vor da să faci acele sarcini pe care ei le detestă, sub pretextul că tu te pricepi mai bine. Fă bine celui care are, cu adevărat, nevoie de ajutorul tău și doar atât cât îți face bine. Nu uita că pentru a putea face altora bine trebuie ca, mai întâi, să-ți fie bine ție.
Cum răscumpărăm vremea?
Este clar că nimeni nu ne mai poate da clipele, orele, zilele, anii risipiți dar putem pune semnificație în clipele, zilele sau chiar anii care ni se vor mai da. “Arta de a fi înțelept este arta de a ști cu precizie ce să urmărești” , scria filozoful William James. Dar eu aș mai adăuga că pe lângă țintă clară este nevoie de disciplină și determinare pentru a o atinge.
Câteva întrebări călăuzitoare pentru a te ajuta să-ți gestionezi mai bine timpul:
- Felul în care îmi folosesc timpul ține cont de prioritățile pe care mi le-am stabilit?
- Ce ar trebui să încetez să mai fac?
- De ce anume ar trebui să mă ocup mai mult?
- Ce nu fac din ceea ce ar trebui să fac?
Îți propun spre final două principii pe care le poți aplica la viața ta pentru o mai bună organizare a unei zile dar și a vieții:
1. Principiul celor 3 găleți
Michael Bungay propune în cartea sa Do More Great Work să folosim cele trei “găleți” în care să împărțim activitățile de peste zi. Așezate în mod corect vom putea să ne administrăm mai bine timpul.
G1 – activități INUTILE
Sunt convins că știi deja despre ce fel de activități vorbesc. Acelea care nu aduc nici valoare, nici satisfacție și nici un profit real dar te jefuiesc de puținul dar prețiosul timp pe care Creatorul ți l-a fost alocat în viața acesta. Sunt acele sarcini, activități sau acțiuni la finalul cărora regreți că le-ai făcut, risipind atât de mult timp.
Printre acestea pot fi și următoarele: verificarea frecventă a mailurilor sau a conturilor de socializare. Navigarea necontrolată pe tot felul de pagini “interesante” de internet. Discuții banale, bârfe, lamentări etc. Hobby-urile sunt bune, plăcute și binefăcătoare, dar dacă ne răpesc foarte mult timp ar trebui să intervenim asupra lor.
Tot la activități inutile pot intra și anumite treburi casnice, și nu numai, la care nu ne pricepem prea bine dar din dorința de-a economisi niște bănuți, risipim timp îndelungat pentru a le face.
E important să acceptăm că întotdeauna facem bine acele lucruri la care suntem buni. Restul ar trebuie să le delegăm altora care sunt buni în domeniile lor, chiar dacă scoatem niște bani din buzunar.
Timpul nostru este mai important decât banii și din prisma faptului că timpul produce bani, dar banii nu produc niciodată timp.
G2 – activități PROFITABILE
Sunt acele care îți aduc unul sau mai multe tipuri de capital (social, financiar, de imagine etc)
Aici intră acele activități care țin, în general de slujba noastră sau afacerea pe care o deținem. Includem, tot aici, și acele întâlniri, sesiuni și sedințe în urma cărora plecăm edificați, motivați, determinați și pregătiți pentru un nou nivel de performanță și profit. Orice activitate, întâlnire, discuție care a adus un plus vieții tale și altora, este una profitabilă.
Minusul pe care activitățile bune sau profitabile îl aduce este că ne poate aglomera programul peste măsură și astfel nu ne mai rămâne timp și energie pentru cele extraordinare.
G3 – activități EXTRAORDINARE
Sunt cele care îți cultivă sufletul și care vor face o uriașă diferență în viața ta dacă te ții de ele. Sunt acele activități care te definesc și îți dă certitudinea că pentru asta ai venit în lume. Activitățile extraordinare sunt cele care dau sens vieții tale. Viktor Frankl spunea următoarele: “Tot mai mulți oameni au astăzi suficiente mijloace de a trăi, dar nu au nici un sens să trăiască”. Asta pentru că acești oameni își trăiesc viața ca un simplu dat în loc să facă din existența lor o misiune.
Misiunea noastră este de a lăsa o moștenire spirituală celor după noi. A trăi viața ca o misiune înseamnă să împactezi cât mai multe suflete, cu tot ce ai fost înzestrat. Începe din familia ta! Fii acel părinte remarcabil, acel copil nemaiavut de nimeni, acel partener despre care se crede că doar în povești îl mai găsești!
Activitățile extraordinare te scot mereu din zona ta de confort și te invită la implicarea în unele cauze mai mari decât tine, care depășesc potențialul tău intelectual sau financiar, dar care pot fi îndeplinite cu ajutorul a mai mulți oameni.
Astfel, poți iniția sau participa în diverse cauze sociale, civice, culturale, dedicându-ți săptămânal câteva ore în sensul acesta.
De ce nu ai putea fi și tu unul dintre aceștia sau dedicat unei cauze unice?
Oamenii extraordinari sunt aceia care rămân în mintea, inima și amintirea celor care au beneficiat în vreun fel de resursele, potențialul sau influența lor. Sensul vieții, până la urmă, este să te dizolvi în ceva măreț!
2. Principiul simplității
“Viața se îmbunătățește când devine mai simplă”, afirmă cu convingere Leo Babauta, cel care promovează acest principiu.
- Identifică esențialul – fără de ce nu pot trăi sau ar fi foarte dificil dacă nu aș avea?
- Elimină restul – în general, tot ce nu se încadrează mai sus
ceea ce poți face în fiecare zi!