Unii oameni sunt cu adevărat grozavi. Rămâi de-a dreptul mesmerizat de imensitatea provocărilor la care se înscriu și reușesc. Am citit despre furnici, de exemplu, că ele pot ridica de 20 de ori greutatea lor. Impresionant, nu-i așa? Dacă cineva e calificat să ne învețe despre atingerea potențialului sau depășirea limitelor, atunci furnica ar fi prima pe listă.
Dar nu despre furnici vreau să vă scriu ci despre oameni. Oricât de interesantă ar fi lumea lor, ceea ce ne motivează cel mai mult sunt oamenii ca și noi, care au făcut ceva semnificativ cu viața lor. Unul dintre oamenii fascinanți, pentru mine, a trăit foarte demult și este cunoscut ca fiind primul om care construit primul prototip de vapor care nu avea cârmă și era coordonat exclusiv de cel mai avansat GPS (God Positioning System) care, din păcate, nu prea se mai folosește azi.
Numele acestui titan este Noe și a fost unul dintre cei mai perseverenți oameni din câte cunosc. Mai întâi să vă spun povestea pe scurt și apoi câteva lecții pe care să le învățăm.
Noe a trăit aproape de începutul lumii. Tatăl lui, Lameh, a fost contemporan cu primul om, Adam. La un moment dat Dumnezeu îi cere lui Noe să construiască o arcă, un fel de corabie supra-dimesionată.
Încă de la început Noe a avut de luptat cu propria mentalitate dar și cu cea a contemporanilor săi. Corabia urma să fie mijlocul de salvare a omenirii din acea vreme pentru că Dumnezeu urma să aducă un potop inimaginabil. Cheltuielile erau imense dacă ne gândim la mărimea corabiei: aproximativ 138 m lungime, 23 m lățime și 13,80 m înălțime. Cu tehnologia de atunci, urma să dureze foarte mult timp construcția ei. Proiectul părea stupid și din cauză că pe vremea aceea nu exista ploaie (o rouă abundentă uda pământul), deci cum să fie inundat pământul cu ceva ce nu exista?
Deși totul părea împotrivă, neverosimil, științifico-fantastic, imposibil, Noe se apucă de proiect. Urmează proiectul divin și cu trudă, construiește acel OZN al vremii, dedicându-și 120 de ani din cei 950 pe care i-a trăit. Pe când împlinea 600 de ani, corabia e gata și marele cataclism mondial se declanșează. Scapă doar Noe cu familia lui și marea majoritate a speciilor de animale care au fost duse în arcă. Restul oamenilor, care au râs de proiectul divin dat lui Noe, au pierit din cauza propriei stupidități și lipsei de credință.
Iată câteva lecții de viață pe care le putem învăța de la Noe:
O persoană poate face o diferență.
Deși toți ne naștem diferiți, nu toți facem o diferență în lumea în care trăim. Prea puțini dintre noi ne slujim de unicitatea noastră pentru a ne lăsa amprenta pe ceva durabil. Glasul mulțimii este precum un cântec de sirene la care mulți pleacă urechea și își ratează, astfel, menirea. Dacă nu o valorificăm, unicitatea ni se pierde, amalgamându-se cu mediocritatea și zăcerea în ghetourile anonimatului.
Pentru a face o diferență nu este nevoie să fii un geniu ci să faci ceva genial pentru cât mai mulți din preajma ta. Fă o diferență între prietenii tăi prin integritatea ta, prin pasiunea ta pentru lucruri și fapte nobile, prin propriul exemplu de perseverență și tenacitate. Dacă ești familist, creează momente memorabile pentru soțul/soția și copiii tăi.
încântarea și bucuria
căminului tău.
Poate te numeri printre cei din mediul de afaceri. Fii cel mai de dorit partener de afaceri prin caracterul tău, etica ta, mentalitatea ta, atitudinea altruistă și echilibrul tău. Dacă ești un angajat, alege să încânți prin munca ta pe cei care beneficiază de ea și apoi pe cei care te plătesc.
Nu de VIP-uri duce lipsă lumea, ci de modele. Fii și tu unul acolo unde ești!
Nu-ți fie frică să devii și să faci ceva remarcabil!
A înota împotriva curentului, a lua poziție împotriva uniformizării nu este ceva plăcut sau confortabil, de aceea, cei mai mulți își văd, resemnați, de viață. Pentru fiecare reformator se vor găsi mii de inchizitori, gata să-l ardă pe rug. Nu te speria de cei care-ți vor sta împotrivă, teme-te mai degrabă, să nu devii unul dintre ei. Nimic nu poate fi mai dureros decât o viață pe care n-ai trăit-o la potențialul ei. Gândește-te că visurile mari nu pot încăpea în mințile înguste așa că nu te descuraja când oamenii râd de tine și de țelurile tale. Uneori, cu cât este mai mare opoziția, cu atât este mai clar că visul se poate împlini. Nu uita că, aproape, nimeni dintre cei care au avut vise mărețe și au renunțat la ele, nu va fi bucuros să vadă că perseverezi și reușești. Nu există, probabil, mai mare disconfort pentru mediocrii decât să constate că alții ating idealurile pe care și ei le-au avut cândva.
Nu-ți fie frică să faci ceva pentru prima dată!
Tot ce vezi în jurul tău, cândva nu a existat. Pentru ca să existe cineva a trebuit să le imagineze și să le creeze apoi, pentru prima dată. Astăzi suntem înconjurați de obiecte, lucruri, invenții la care nu ne-am fi gândit că ne-ar putea aduce un folos. Fără de unele ne-ar fi mai dificil să trăim, azi.
Nici arca lui Noe nu avea, la prima vedere, nici o utilitate pentru nimeni decât pentru el și familia lui. E posibil ca ceea ce creăm să nu salveze viața nimănui dar cu siguranță ne va fi salvat pe noi dintr-o viață banală. Credem prea adesea că tot ce trebuia inventat, s-a inventat deja și că nu putem aduce nimic nou în lumea asta. Poate că nici nu trebuie, neapărat. Cea mai mare noutate pentru lumea asta, ești tu. Poate că lumea nu mai are nevoie de încă de ceva nou, dar cu siguranță are nevoie de oameni de valoare care să reconstruiască omul frumos.
Mai mult decât de produse noi, omenirea are nevoie de oameni înnoiți. Nu-ți fie frică să devii omul care n-a mai existat de mult. Cea mai mare invenție a umanității va fi reinventarea ei, refacerea ei după chipul Creatorului ei.