Măștile nu pot schimba imaginea de sine dar cea din urmă poate să elimine toate măștile. Ele pot influența pentru scurt timp perceptia celorlalți despre tine însă reflexia din oglindă, numită acțiuni și rezultate, nu minte.
„Imaginea de sine este cheia personalității și comporamentului uman. Schimbați-vă propria imagine de sine și vă veți schimba și personalitatea și comportamentul.”
Maxwell Maltz Psiho-cibernetica
Masca are dublu statut: ascunde dar și dezvăluie imaginea de sine. Intenția este de a o ascunde, realitatea este că o dezvăluie. Cu ce credem oare că ne ajută să afișăm măști care nu reflecta ce este pe interior? Poate credem că putem pune deoparte imaginea noastră de sine și o putem lasă uitată într-un colț al camerei ca portertul lui Dorian Gray. Adevărul are un simț al umorului foarte bine dezvoltat și are supapele lui prin care iese la suprafață. Iată cum:
1. Comportamentul nostru
În cazul copiilor cu părinți care poartă masca integrității însă comportamentul lor arată altceva, copiii se vor lua după ceea ce face părintele și nu după ce spune părintele.
În acelasi timp, in zona de leadership, există diferențe între ceea ce un leader spune si ceea ce face, asta afectând imaginea pe care ceilalți o au și care este total diferită de cea pe care vrei să o creeze..
Ține minte: oamenii nu fac ceea ce le spui să facă, ci ce te văd pe tine facând.
2. Limbajul pe care îl folosim
„La început a fost cuvântul”, nu? Cuvintele au foarte mare putere atât ca și cauză generatoare de reacții și efecte in direcția in care au fost semănate cât și ca efect al modului în care noi suntem pe interior.
Și limbajul corpului trădează imaginea pe care vrem noi să o afișăm în orice interactiune. Cunoștințe rudimentare despre gesturi și mimică pot vedea semnele „trădării” în câteva minute.
3. Rezultatele obținute
Alegem zilnic să avem o mentalitate de succes sau una de eșec. Dacă o alegem pe cea de succes, cu singuranță vom fi dispuși să plătim si prețul necesar atingerii obiectivelor care ne duc pas cu pas mai aproape de succes asa cum îl definim noi. Dacă o alegem pe cea de eșec, la nivel subconștient ne programăm pentru eșec, ne ascundem zona creativă care generează acțiuni și caută să se mansifeste mereu. Iar rezultatele vin să confirme imaginea de sine scazută pe care o avem despre noi .
Așadar, cum luăm adevărul și îl afișăm fără „machiaj” și fără a simula viața?
Cum ajungem să ne cunoaștem și să pornim pe un drum al autenticității?
Vă propun mai jos câțiva pași:
- Porniți la drum cu gândul că avem un potențial nelimitat in zona noastră de talente. Sunteți unici, „sunteți doar dumneavoastră inșivă”.
- Căutați un mediu care să vă susțină și să vă crească permanent.
- Fiți integri și etici, faceți in primul rând voi ceea ce îi sfătuiți pe ceilalți sa facă.
- Ajutați-i și pe alții să își formeze o încredere in sine puternică. Asta vă va crește încrederea în propria persoană
- Înlăturați atașamentul față de părerile celorlalți și față de experiențele negative din trecut”.
„Așadar eliberați-vă de hipnoza convingerile greșite”, scria Maxwell Maltz, și nu lăsați măștile să fie mai importante decât actorul.