O viață simplificată este intenționată. Este pentru toți, dar nu toți alegem să o trăim. A-ți simplifica viața înseamnă a trăi pentru și prin visele tale. Înseamnă să ieși din transa hipnotizatoare (cum îi spune Dr. Maxwell Maltz în cartea sa Psihocibernetica) în care ai fost programat să trăiești; transă în care ți s-au turnat tone de informații ca într-o arhivă, spre păstrare, fără să pui în practică.
Deși impactul informațiilor înmagazinate este redus, așteptările din exterior, de cele mai multe ori transferate în interiorul nostru, sunt foarte mari.
Sfârșim prin a ști câte (foarte) puțin din fiecare, comportamentul este cel mult mediocru și în toate direcțiile, iar performanțele pe măsură. Și suntem oare mulțumiți de viața noastră? Probabil că nu.
Este o viață pe pilot automat, o viață fără direcție și ajungi să te întrebi ce poți face chiar azi ca să te trezești. Așa cum spune si Maxwell Maltz, fiecare om este hipnotizat într-o oarecare măsură fie de idei acceptate fără spirit critic și provenite dela alții, fie de cele autorepetate, până ce au dus la convingerea că sunt reale.
M-am trezit când am răspuns la întrebările de mai jos, pe care le-am descoperit citind cărțile lui John Maxwell.
1. Care sunt punctele mele forte?
Talentele cu care ai fost înzestrat, înclinațiile tale native și interesele tale sunt cele care te fac pe tine să fii irepetabil și să contribui în mod real în viața ta și a celorlați.
Aproape fiecare individ își irosește o parte din viață în încercarea de a afișa niște calități pe care nu le posedăSamuel Johnson
2. Ceea ce fac acum mă face unic?
Orice activitate pe care o fac aduce cu sine un proces, o călătorie de creștere de la un nivel la celălalt, asta presupunând o mare investiție de timp, energie și efort. John Maxwell spune că dacă nu acționezi din zona ta de puncte forte, cel mult vei atinge un nivel de mediocritate și îți va fi luat un timp considerabil mai mare sa ajungi la aceste rezultate decât ți-ar fi luat să fii în proces pe zona ta de talente si interese.
3. De ce fac ceea ce fac?
Care e motivatia care mă va repoziționa mereu corect față de destinația mea, chiar daca voi fi poate peste 50% din timp in afara traiectoriei?
Dacă faci ceva având motivația corectă, vei avea și puterea de a trece peste perioadele mai grele.John Maxwell
4. La ce obiceiuri trebuie să renunț ca să nu mai „pierd” timp ci să încep să îl generez?
Se zice că timpul este limitat. Personal cred că de fapt noi îl limităm. Îl limităm și pe el și pe noi si potențialul infinit care zace fără să se manifeste în noi. Ce rost are să avem mereu ce face dacă nu facem ceea ce ne pasionează?
Așadar, opriți-vă chiar acum din ce faceți și dați-vă timp să răspundeți la intrebările de mai sus.
Când nu mai dăm la pedale ca la o bicicleta căreia i-a sărit lanțul – astfel că indiferent de cât de repede și de mult timp învârtim roțile, bicicleta nu avansează, deci nici noi – se întâmplă ceva remarcabil. Reușim să reflectăm la experiența prin care trecem: verificăm din nou harta până la destinație, vedem dacă suntem pe drumul cel bun și dacă vehiculul cu care ne deplasăm este potrivit pentru direcția si destinația noastră. Reușim să simplificăm peisajul, să nu mai oprim la popasuri care nu sunt pe drumul nostru, să nu mai luăm pasageri necunoscuți care fac autostopul și sunt întâmplator pe același drum cu noi și creăm timp și loc in viața noastră pentru bagajele potrivite, oamenii potriviți cu care să impartășim aceeași viziune și ne dăm voie să ne bucurăm și să îi bucurăm pe ceilalți cu ce avem noi de oferit.