Există o povestire biblică despre un rege a lui Israel. Numele lui era Saul. El a fost primul rege al lui Israel. Era un bărbat impunător, se diferenția de toți bărbații poporului său și prin faptul că era mai înalt ca toți cu un cap. Prin poziția sa și prin statura sa, el a devenit emblema bărbatului de succes. Era un om iscusit în luptă și bun conducător în prima parte a domniei sale. Dacă Saul se avânta în luptă, toți o făceau pentru că le inspira soldaților săi încredere și curaj.
Dar a venit o zi când filistenii, o armată inamică ce fusese învinsă anterior de Saul, i-a declarat război încă o dată. Aliniați și gata de luptă, Saul nu se îndoia de victorie deoarece îi bătuse și înainte. Doar că de data aceasta în fruntea filistenilor se postează uriașul Goliat care era mai mare, cel puțin cu un cap, decât Saul. Acesta propune o luptă unul la unul cu cel mai viteaz dintre evrei și cel care câștiga lupta, câștigă bătălia.
Desigur, cel vizat dintre evrei era Saul, doar el era cel mai mare. Însă Saul pălește de frică în fața uriașului și se ascunde în cortul lui, provocându-i pe alții să-l înfrunte pe Goliat!
Frica ne paralizează acțiunea și tot ea este cea care ne-a pus în vocabularul uzual expresia “NU POT!” Cei cuprinși de frică se concentrează, cel mai adesea, pe probleme și nu pe soluții. Pun pericolul înaintea succesului.
are prețul lui dar frica
cere un tribut cu mult mai mare.
Știai că fricile sunt învățate? Da! Și asta este o veste bună pentru că dacă nu le avem înscrise în ADN înseamnă că le putem dezvăța.
Ai observat că bebelușilor de câteva luni nu le este frică? Ei pun fără reținere mâna pe orice pentru că nu știu ce le poate face rău. Primii care ne învață frica sunt părinții și nu trebuie învinuiți pentru asta.
De unele lucruri trebuie să ne ferim și să ne fie frică dar e important să conștietizăm că nu toate fricile aduc siguranța la care sperăm. Cele mai multe frici sunt învățate și nu înnăscute, deci nenaturale.
Cele mai comune frici pe care le trăim și care ne împiedică sa ajungem la succes sunt frica de eșec, frica de moarte, frica de eșec, frica de a pierde bani, frica de respingere, frica de a fi neiubit și altele.
Toate acestea plus restul care mai sunt, ne frânează progresul. Adesea, din cauza fricii, nici nu luăm decizii majore de schimbare a vieții. Preferăm să ne complăcem în zona de confort și să refuzăm orice oportunitate de teama unor adversități.
Ce este de făcut?
- În primul rând ia-te de frica ta! Ține minte că nimeni și nimic nu te poate înfrica fără aprobarea ta! Frica ta este doar o parte din tine, nu întregul tău așa că ridică-te deasupra ei și domin-o!
- Înfruntă-ți fricile! Împăratul Saul, din povestea de la început, și-a format o părere despre Goliat în urma unei descrieri făcute de unul dintre ofițerii săi. Cum și acesta era un fricos, nu a făcut decât să crească teama în Saul. Orice problemă mică ni se va părea mare dacă o privim de la distanță. Dar multe dintre problemele mari vor deveni mai mici odată ce ne-am decis să le confruntăm. În loc să te îngrijorezi, acționează! Oricum, se spune că 99% dintre lucrurile pentru care ne îngrijorăm, nu se întâmplă niciodată.
- Slăbește-ți frica alimentându-ți credința! Nu scăpăm niciodată de toate fricile și poate că nici nu trebuie. Ce trebuie, neapărat, este să scăpăm definitiv de acele frici care stau în calea vieții împlinite sau de succes. Credința este cea care ne ia din mijlocul problemelor și ne oferă o imagine de ansamblu. Credința nu se concentrează pe problemă ci pe mijlocul de a trece peste ea. Credința este aceea care ne face să vedem dincolo de dificultăți, ceea care ne convinge că succesul este dincolo de frică. Când credința ia controlul vieții tale, frica va fi încarcerată.
De reflectat:
- Gândește-te la trei dintre cele mai mari frici ale tale! Ce acțiuni ai întreprinde împotriva lor dacă ți s-ar garanta succesul deplin?
- Ce vis îndrăzneț ai urma dacă ai știi că nu vei eșua? Ai îndrăzni să-ți urmezi visul chiar dacă până la realizarea lui vei trece și prin eșec?