Succesul sau eșuarea constantă sunt rezultatul rutinei zilnice. Cucerești culme după culme sau te lamentezi îndelung în vale în funcție de obiceiurile pe care le ai. Obiceiurile rele pe care nu le-ai răpus, nu te vor lăsa să trăiești la înălțime.
Oricâte obiective mărețe ai avea, oricâte speranțe te-ar anima, dacă obiceiurile rele practicate în fiecare zi te sabotează, nu ai nici o șansă să le vezi împlinite dacă nu faci ceva în sensul acesta.
De când ne trezim și până noaptea când ne punem în pat, executăm sute de obiceiuri prestabilite. Fiecare obicei își cere tributul de timp, energie și bani. Cele mai multe obiceiuri sunt automate (dușul, micul dejun, cafeaua sau ceaiul de dimineață, spălatul pe dinți, cititul ziarului, etc) astfel că nu mai stăm să luăm decizii conștiente asupra lor. Pe măsură ce anii trec, ne consolidăm aceste obiceiuri și adăugăm altele. Vestea bună este că aceste automatisme ne ajută destul de mult dar vestea proastă este că dacă ne-am format obiceiuri greșite, acestea formează un comportament autodistructiv care ne limitează dezvoltarea, succesul, sănătatea și venitul.
Rezultatele pe care le-ai obținut până acum sunt efectul obiceiurilor pe care le ai. Dacă vrei să schimbi rezultatele, trebui să schimbi obiceiurile, să scapi de acele obiceiuri rele.
Obiceiurile dau întotdeauna rezultate, indiferent că sunt bune sau rele. Nimeni nu a ajuns pe o culme a succesului în mod întâmplător.
energie și obiceiuri bune
Există doi pași pe care trebuie să-i faci pentru a-ți schimba obiceiurile:
- Fă o listă cu obiceiurile nocive care îți sabotează sănătatea, progresul, energia, relațiile și venitul. Din această listă fac parte și următoarele: amânarea, superficialitatea, neseriozitatea, munca peste măsură, lipsa timpului calitativ cu cei dragi, risipa (de energie, de timp, de hrană, de bani, etc), fast-food sau junk-food, alcool, fumat, etc.
- Alege obiceiuri bune care să te dezvolte și să te ajute în îndeplinirea țelurilor. Începe cu acele obiceiuri care trebuie implementate mai urgent. Eu îți propun să acționezi adoptând câte un obicei bun în fiecare dintre următoarele domenii: sănătate, familie, spiritualitate, financiar, timp.
Iată un exemplu orientativ:
- Sănătate – renunțare la fumat, exercițiu fizic zilnic, alimentație fără grăsimi, 2 litri apă/zi, etc
- Familie – o oră petrecută cu copilul, masă săptămânală cu soția/soțul, prezent la evenimente de familie, etc
- Spiritualitate – mers regulat la biserică, citirea frecventă a Bibliei, rugăciune de 3 ori/ zi, etc.
- Financiar – plan de economisire, buget de cheltuieli necesare, filantropie, etc
- Timp – stabilesc cât timp dedic prietenilor, internetului, TV-ului, destinderii, etc
Pentru a rămâne concentrat pe obiceiurile bune, pune-ți alarme, memento-uri, bilețele, care să te “tragă de mânecă” în caz că ești pe cale să decazi.
Un alt mod excelent pentru a te putea menține focusat pe schimbare este de a-ți găsi un partener care să te monitorizeze și să te susțină.
Nu uita că suntem suma obiceiurilor noastre și devenim ceea ce vom obișnui să facem de azi înainte.
“Obiceiurile negative generează consecințe negative. Obiceiurile pozitive creează consecințe pozitive” (Jack Canfield)