Cei mai mulți oameni nu își trăiesc intenționat viața ci doar o acceptă. Nu aleg să trăiască la potențialul care îl au ci acceptă ca alții să aleagă nivelul de trai pentru ei. Acest tip de existență nu se poate numi libertate ci înrobire cu propriul consimțământ. Unii depind de șefi sau manageri, alții se supun nemintos partenerilor de viață lăsându-i pe aceștia să le dicteze viața, etc.
Sunt consternat, atunci când privesc clipuri de pe X-Factor din diferite țări, să descopăr talente la graniță cu geniul, bărbați și femei, tineri și peri cărunți care puteau scrie istorie dacă ar fi ales să trăiască intenționat, mai devreme.
De ce majoritatea ajunge să trăiască la un nivel precar și puțini, doar, să strălucească? Și cum se poate schimba asta?
Am ajuns să descopăr că, în esență, sunt două ingrediente de bază care fac diferența dintre o viața risipită și una trăită cu sens: decizie și disciplină. Una ține de partea teoretică iar cealaltă este practică pură. Ambele sunt foarte importante și nu poți face ceva măreț în viață dacă le separi.
Îmi place cum le formulează John C. Maxwell:
- Decizii bune – disciplină zilnică = un plan fără rezultat
- Disciplină zilnică – decizii bune = militărie fără răsplată
DAR
viață la superlativ
Succesul sau eșuarea, bogăția sau sărăcia, geniul sau proscrisul sunt rezultatele unor alegeri. A lua decizii corecte nu este o acțiune mentală facilă dar este esențială pentru succesul nostru. Bunele decizii de azi îți vor da un mâine mai bun. Atunci când nu decidem ce să facem cu viața noastră, vor decide alții pentru noi dar avantajele nu vor fi de partea noastră.
Admit că deciziile bune care presupun schimbări majore în prezentul meu mă sperie adesea. Dar ceea mai mare spaimă este aceea de a ratării unui viitor excelent din cauza deciziilor proaste de a nu fi luat decizii bune în trecut.
Care sunt cele mai importante sau bune decizii care trebuie să le iei?
Nu cred că aș putea să-ți ofer un anumit număr însă de obicei sunt convins că o decizie este bună și în funcție de cât de tare mă înspăimântă aplicarea ei zilnică. Nu uita că deciziile mărunte duc la succese mărunte, de scurtă durată. În schimb, deciziile mari și înfăptuite aduc satisfacția unui succes de mai mare impact și intensitate.
Dacă ești un sedentar va trebui să decizi pentru a face mișcare sau antrenament fizic în fiecare zi timp de până la o oră. Dacă ești un gurmand și kilogramele te invadează trebuie să decizi să reduci drastic porțile de mâncare și frecvența lor. Dacă ai un viciu dăunător sănătății sau relațiilor hotărăște să faci tot ce trebui făcut pentru a fi un om liber din nou.
Însă trebuie să recunoaștem că deciziile bune și mărețe nu au nici o valoare fără autodisciplinare. Fiecare am vrea să avem un trup viguros și bine construit dar nimeni nu vrea să își schimbe dieta și să muncească la sala de fitness.
Toți am dori să fim aplaudați pe o scenă, remarcați, recunoscuți ca oameni de calibru dar puțini suntem dispuși să plătim sacrificiul îndelung care se cere.
Disciplina este dureroasă, și pentru că nu ne place durerea, preferăm o viață comodă. Însă e de preferat să înduri durerea disciplinei decât tortura regretului. Durerea disciplinei este de scurtă durată, până când disciplina devine stil de viață, dar răsplata o primești pe tot parcursul vieții. O viață fără disciplină este o viață fără fericire!
Disciplina ne ajută să atingem azi țelurile asupra cărora am decis ieri. Cea mai mare durere pe care o vei simți mâine va fi aceea că ai ales plăcerea trecătoare a confortului de azi. Știi vorba aceea: “No pain, no gain!” (Fără sacrificiu nu există câștig!).
Așadar, haide să decidem a ne construi un viitor măreț înfruntând micile neplăceri ale disciplinei prezentului.